NADBISKUP POHODIO OTOK SESTRUNJ

Četvrte nedjelje Došašća, 19. prosinca 2010., zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić, u pratnji don Josipa Kera, župnika Sestrunja, don Marinka Mlakića, svećenika Šibenske biskupije i ravnatelja tamošnjeg Caritasa, te mr. don Darija Tičića, nadbiskupova tajnika, pohodio je župu Sestrunj na istoimenom otoku. Otok Sestrunj jedan je od manjih otoka zadarskog arhipelaga s istoimenim naseljem na samom vrhu otoka. Na otoku danas živi pedesetak žitelja, uglavnom starijih, dok većina Sestrunjaca živi u Zadru i inozemstvu, ali rado pohađa svoj otok u ljetnim mjesecima. Župa se  spominje još daleke 1579. godine, kada je sagrađena i župna crkva sv. Petra i Pavla. Sačuvala je osam glagoljskih rukopisnih matičnih knjiga kao i starinsko glagoljaško pjevanje. Župi Sestrunj pripadaju i žitelji susjednog otoka Rivnja. Župnik svake nedjelje dolazi na Sestrunj iz Zadra. Škole, nažalost, više nema.

Nadbiskupa Puljića je dočekao i uime svih Sestrunjaca pozdravio predsjednik Mjesnog odbora i župni vijećnik gosp. Ivo Šužberić, koji ga je pratio u obilasku mjesta i uvale Hrvatin. Na misi se okupilo sedamdesetak Sestrunjaca koji su radosno i zanosno pjevali na svojim drevnim glagoljaškim napjevima, podijeljeni u muški i ženski kor, ispunivši svoju novoobnovljenu župnu crkvu. Crkva se nalazi na uzvisini izvan mjesta i oko nje je mjesno groblje. Godine 1991. pokraj nje je sagrađen i lijepi zvonik. Nadbiskup je u svojoj riječi izrazio radost što je mogao pred Božić pohoditi ovu otočku župu te, pozivajući se na pročitanu Božju riječ, progovorio o nadi i iščekivanju. Neumorni prorok Izaija budi nadu u svom narodu, pozivajući sve na radosno i kreposno iščekivanje Spasitelja. Kao primjer svetog iščekivanja, Evanđelje nam donosi lik ponizne Djevice Marije, koja u strpljivosti, nadi i razmatranju iščekuje svoga Prvorođenca. Nadbiskup je naglasio potrebu za nadom u našem današnjem naraštaju, iskušavanom jednako kao i prethodni naraštaji. Osvrnuo se i na nedavnu poruku hrvatskih biskupa u kojoj su podsjetili upravo na nedostatak nade u našem narodu u ovom povijesnom času tranzicijskih promjena. Na kraju misnog slavlja Nadbiskup je predmolio Odrješenje za sve pokojne.

Susret nadbiskupa Puljića i vjernika Sestrunja nastavio se zajedničkim i razdraganim druženjem u župnoj kući, gdje nije nedostajalo ni domaćih specijaliteta ni domaće pjesme. Nakon obilaska crkve Gospe od Zdravlja, koja se nalazi u samom mjestu, a spominje se još početkom 17. stoljeća, Nadbiskup se sa svojom pratnjom vratio u Zadar.

Livio Marijan