DIPLOMANTI TEOLOGIJE (1973. g.) S URBANIANE POSJETILI KLASIČNU GIMNAZIJU IVAN PAVAO II. ZADAR

Studenti rimskog sveučilišta Urbaniana koji su teološke znanosti diplomirali u Rimu 1973. g., u petak 21. rujna posjetili su Klasičnu gimnaziju Ivan Pavao II. Zadar. S djelovanjem klasične gimnazije upoznao ih je ravnatelj te škole mr. don Ante Sorić i učenici 4b razreda  na nastavi Engleskog jezika, koji su goste dočekali u učionici s profesorom Nevenom Nižićem.

O djelovanju mnogih katoličkih škola u Šri Lanki ukratko im je govorio mons. Emmanuel Fernando, biskup u Mannaru na Šri Lanki. Učenici i gosti susret su zaključili zajedno pjevajući Kumbaya, My Lord – Dođi nam, Gospode.

 

 

Zadovoljstvo i blagoslovljenost Božjim vodstvom radeći u toj školi gostima je u zbornici gimnazije prenijela Mirela Zubčić, prof. Hrvatskog jezika. Zubčić je reka da je gimnazija značajna ustanova koja učenicima ne prenosi samo znanje, obrazovanje, nego i odgoj za vrijednosti.  

Kolege koje je predvodio domaćin, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, posjetili su i knjižnicu te škole koja je s 18 000 naslova jedna od najvećih na zadarskom području. U knjižnici ih je dočekala knjižničarka Ana Raspović.

Gimnaziju pohađa 202 učenika. Ravnatelj Sorić gostima je pokazao i priznanje ‘Otisak srca’ koje je Gimnazija 2017. g. dobila na nacionalnoj razini u Zagrebu za angažman njenih učenika u volontiranju i doprinos razvoju filantropije u društvenoj zajednici. U pratnji don Ante bila je i Vanja Bajlo, prof. Talijanskog jezika. Gosti su se zajednički pomolili u kapeli Gimnazije za učenike škole. Svaki razred ima svoga sveca zaštitnika, a na njegov blagdan učenici nemaju ispita. U podrumskom podnožju škole vidjeli su ostatke velikog antičkog akvadukta koji je bio među najvećima u Dalmaciji.

Gosti su dobili po primjerak školskog časopisa ‘Bolji svijet’, tragom gesla gimnazije ‘Zajedno stvarajmo bolji svijet’. Na informaciju da je Himnazija osobito povezana s Katoličkim školskim centrom Žepče, ravantelj Sorić izrazio je želju da se Gimnazija poveže s nekom katoličkom školom u zemlji i na drugom kontinentu odakle dolaze gosti.

Nakon pohoda Gimnaziji, gosti su vidjeli pravoslavnu crkvu sv. Ilije te su slavili misu u kapeli Sjemeništa ‘Zmajević’, s poticajem na radosno svjedočanstvo vjere u Kristu.

Ines Grbić