Nadbiskupova riječ na Svećeničkoj rekolekciji, u dvorani Sjemeništa „Zmajević“ – 21- travnja 2010.

Nadbiskupova riječ na Svećeničkoj rekolekciji, u dvorani Sjemeništa „Zmajević“, 21. travnja 2010.

Koja bi bila poruka i smisao Svećeničke godine?

 1. Svećenička godina ‘nije neki spektakularni događaj, već radosna obnova ‘svećeničke duhovnosti i identiteta, te svećeničkog i crkvenog zajedništva’ (kard. Hummes). Sveće-ničko i crkveno zajedništvo bilo je presudno u teškim trenutcima naše nedavne crkvene i narodne povijesti. Nakon Pavla, tog izvanrednog vjerovjesnika u širenju evanđelja, Papa nas ove godine usmjerava na siromašnog seljaka i poniznog župnika. Iako se životi ove dvojice svetaca umnogome se razlikuju, ima nešto temeljno što ih povezuje: to je njihovo potpuno poistovjećivanje s vlastitom službom, njihovo zajedništvo s Kristom zbog čega Pavao piše: “S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist” (Gal 2, 19b-20a). ‘Sv. Ivan Maria Vianney je uzor stabilne vjere, ustrajne molitve, duboke i postoralne duhovnosti, primjer pokajanja, poniznosti i siromaštva. Ovom godinom Crkva želi reći svijetu kako zahvaljuje Bogu za svećeničku nazočnost, da ih voli, podupire u molitvi i pomaže u njihovom zalaganju’. Prezbiteri su, naime, velika snaga koja pokreće Crkvu. ‘Bez svećenikove odrješite odluke da izveze na pučinu i baci mrežu, malo bi se ili ništa dogodilo. Crkva je ponosna na svoje prezbitere diljem svijeta’, i računa na njih bez obzira na slabosti i ljudske ograničenosti, veli kard. Claudio Hummes.

2. Imam dojam kao da nas je Papa, poput Isusa, htio u ovoj godini ‘pozvati malo u osamu’ kako bismo u primjeru Arškog župnika ‘iznova otkrili’ koji je to veliki dar što smo ovo što jesmo: Kristovi svećenici. I kolika je milost i dar za župu kad ima svećenika. Papa nas uz to potiče usvajati Vianneyevu pastoralnu metodu koja je jednostavna i odvija se na dvije usporedne tračnice. Ali, metoda je i zahtjevna: Poistovjetiti se, najprije, sa službom koju obavljamo i uskladiti svoj život sa svetošću povjerene službe. Onako kako to i obrednik ređenja kaže: ‘Primi Kristovo evanđelje kojemu si postao glasnik. Pazi da što čitaš vjeruješ, što vjeruješ to  učiš, a što druge učiš to i živiš’. Uz primjeran život po evanđeoskim savjetima (poslušnosti, siromaštva i čistoće), Papa poziva svećenike neka stvaraju ‘prostore suradnje s vjernicima laicima s kojima čine jedan svećenički narod’ (LG 10), I potiče prezbitere neka po uzoru arškog župnika pruže svjedočanstvo jedinstva s biskupom, među svećenicima i s laicima koje je toliko potrebno današnjem vremenu. Usprkos zlu koje je u svijetu, Papa ističe kako su Kristove riječi apostolima s Posljednje večere i dalje vrlo aktualne: U svijetu imate muku, ali hrabri budite; ja sam pobijedio svijet! (Iv 16, 33).

Braćo svećenici, Krist računa s nama. Dopustimo mu neka nas po primjeru Vianneya osvoji kako bismo u današnjem svijetu, biti glasnici nade, pomirenja i mira’. Budući da iz Srca Isusove ljubavi izvire svećenički identitet, smisao Svećeničke godine sažeto je opisao pročelnik Kongregacije za kler kar. Hummes ovako: Upoznavati i iznova otkrivati vlastiti identitet, razvijati svećeničko bratstvo, te produbljivati sakramentalnu povezanost s mjesnim biskupom’. Budući da nam je Gospodin povjerio veliku i odgovornu zadaću: biti navjestitelji njegove istine koja spašava, djeliti svete Tajne i biti odgojitelj i naroda Božjega, trudimo se usvajati metodu sv. Ivana Marije Vianneya. Neka nam u tomu pomogne Marija, majka svećenika koja neka nas prati svojim zagovorom kod svoga Sina, Isusa Krista.