ZADAR, CRKVA SV. DIMITRIJA: KRIŽNI PUT ZADARSKE NADBISKUPIJE U ‘GODINI OČINSTVA I MAJČINSTVA’

Križni put Zadarske nadbiskupije u godini s tematskim pastoralnim naglaskom na očinstvo i majčinstvo održan je u nedjelju 18. ožujka u crkvi sv. Dimitrija u Zadru. Pobožnost je trebala biti održana zadarskom rivom do crkve sv. Frane, no zbog kiše križni put je izmoljen u crkvi sv. Dimitrija. Meditacije ‘Križni put oca i majke: ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018.’ autorice vjeroučiteljice Marine Šimić po postajama su čitali bračni parovi iz gradskih župa dekanata Zadar Istok i Zadar Zapad.

Pobožnost su predmolili mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, don Igor Ikić, vikar za pastoral i don Josip Radojica Pinčić, katedralni župnik sv. Stošije, a sudjelovali su i drugi zadarski svećenici.

U vremenu punom izazova za odgovorno roditeljstvo u vjernosti Isusu, supružnici su temeljem prigodnih tekstova molili da se ne obeshrabre ismijavanjem okruženja jer plivaju protiv struje; da očevi i majke u svojoj djeci prepoznaju Isusovo lice, da nakon svakodnevnog rada u zahtjevima svoje djece prepoznaju Isusovu blizinu, s porukom: ‘Možeš biti Šimun u obitelji, jer tvoj veliki Šimun Cirenac je Gospodin’.

U želji da roditelji uče iz odgojnih pogrešaka i da u hodu za Isusom otkriju svoje uzvišeno poslanje, upozoreno je da i danas mnogi u svijetu „stražom i kamenjem“ sprječavaju roditelje da uskrsnu u svom poslanju. Ispovijedaonice se zamjenjuje ispraznim televizijskim emisijama, nedjeljne mise spektaklima u trgovačkim centrima, Noć vještica postaje konkurencija svetkovini Svih svetih, Djed Božićnjak pomaže zaboraviti Božić.

Tehnikama joge bori se protiv stresa i čezne za iscjeljenjem duše. Kamen za djecu može biti i ako se vjerski odgoj prepusti majci, ako televizor postane propovjedaonica, hladna nazočnost za obiteljskim stolom nakon dolaska s posla. Sudionici su zahvalili Bogu za majke i očeve koji u bračnoj svetosti otkrivaju nebo i tako stražare nad nebom djece, koji snagu traže u ispovijedi.

Molilo se da obitelji budu kolijevke života, da roditelji budu uzor djeci u vjeri i moralnim vrednotama; da susreću Isusa u sakramentima, Crkvi i župnoj zajednici, da Isus uskrsne u njihovim kušnjama, slabostima i da osjete plodove njegove milosti.

Mnogi roditelji stoje nad grobovima svojih bračnih obećanja, snova i ideala te su obitelji pozvane svijet ekrana zamijeniti prozorom u istinski život, da otuđenje zamijene riječi. „Djeci mogu nedostajati stvari koje svijet smatra neophodnima, ali neka im roditelji ne uskrate svoju nazočnost. Obiteljski život su preuzele društvene mreže. Najveća panika nastane kad se isprazni baterija mobitela ili kad nema internetske veze.

Rijetki zajednički obiteljski trenuci pretvoreni su u fotografiju. Jednim klikom povezani smo sa svijetom, a otuđeni međusobno. Preko križa možemo ući u stvaran svijet u kojem nam Isus nudi zahtjev za prijateljstvo“ poruka je jednog od razmatranja.

Roditelji su pozvani na svetost braka, da brane život nerođenih, da ne umanjuju svoju odgovornost skrivajući se u masi ljudi. Zahvalilo se za hrvatske majke „koje su više dobrotom nego svojim stručnim znanjem odgojile svećenike“ te zamolio zagovor Majke Marije koja je stoljećima čuvala hrvatski narod i bila snaga hrvatskim majkama u podnošenju patnje i boli.

Također, roditelji su potaknuti da djecu poučavaju o smrti, a ne da im na nju odgovaraju šutnjom koja ih još više uznemiruje, kako to nameće ovaj svijet koji potiskuje govor o smrti. „Ako svi grobovi svijeta šute, Isusov grob govori. On je pokopao smrt i grijeh i pretvorio grob u mjesto uskrsnuća“ uskrsna je poruka Križnog puta čiji je tekst napisala vjeroučiteljica Marina Šimić, u duhovnoj pripravi za nacionalni susret obitelji u Solinu.

Ines Grbić