ZADAR: FESTIVAL BOŽIĆNE KLAPSKE PISME ZADAR 2018. – SEDMA SMOTRA KLAPA U CRKVI SV. FRANE

Na sedmoj Smotri klapa u crkvi sv. Frane u Zadru u subotu 6. siječnja pred brojnim posjetiteljima nastupilo je dvanaest klapa iz Zadarske nadbiskupije: muške klape Ad hoc, Asseria, Koporan, Ponistra, Težaci, Zvono, ženske klape Karmel, Uzorita, Zikva, mješovite klape Maraška, Puntadura i Vokalni sastav Magnificat.

Uvodno je sve pozdravio mo Žan Morović, ravnatelj Festivala božićne klapske pisme. Na kraju smotre, zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako tradicionalne i suvremene izvedbe božićnih pjesama pokazuju koliko je Božić srastao s našim narodom, ljudima, s hrvatskom tradicijom, kulturom, običajima, svakodnevicom.

 

„To je tako blisko pa pitam što bi bilo od naše kulture i života, da Bog nije došao k nama. Došao je da nam obogati svagdašnjicu. Blizu je kad mu pjevamo, služimo, kad se častimo“ rekao je mons. Puljić. Zahvalio je pjevačima što su „svojim nastupom pučkih pjesama kojima izražavamo radost Isusovog rođenja uprisutnili božićno otajstvo“. Zahvalio je mo. Žanu Moroviću, ravnatelju Festivala koji klape okuplja već sedam godina i franjevcima za domaćinstvo, „da još jednom možemo doživjeti što znači božićno otajstvo, pjevajući Bogu koji se utjelovio i ljude obradovao“.

‘Festival božićne klapske pisme, Zadar 2018’ održao se kao zadnji događaj u sklopu manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture u organizaciji Zadarske nadbiskupije. Podržali su ga i Sjemenište Zmajević, Sveučilište u Zadru kao domaćin klapskog natjecanja, uz potporu Zadarske županije i Grada Zadra te sponzora Kaldera i Gastro Iž.

Prvi, natjecateljski dio Festivala održan je u petak 5. siječnja u svečanoj dvorani na Sveučilištu u Zadru. Drugu godinu zaredom organiziran je kao dvodnevni festival koji se sastoji od svog natjecateljskog i nenatjecateljskog dijela, smotre klapa. Specifičnost Festivala je što je klapska izvedba tematski vezana isključivo za božićne pjesme vjerskog sadržaja. Svaka klapa u oba dana izvela je po dvije pjesme.

Ines Grbić