ZADAR: BOŽIĆNI POHOD ZADARSKOG NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA CARITASU

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić tradicionalno ususret Božiću pohodio je Caritas Zadarske nadbiskupije u četvrtak 21. prosinca. Najprije je susreo beskućnike u Prenoćištu sv. Vinka Paulskog koji su njegovi korisnici i prigodno ih je darovao. Trenutno je šest korisnika tog prenoćišta, što je najmanji broj u odnosu na protekle godine. „Senzibilizirali smo zajednicu za beskućnike. Pokrenuli smo projekt na obradivoj poljoprivrednoj zemlji površine od šest tisuća četvornih metara. Caritas se javio i na natječaj Zaklade Adris gdje su nam odobrena sredstva za kupnju traktora, stroja s priključcima za uspješniju obradu zemlje.

Caritas je potpisao ugovor i s Hrvatskim agronomskim društvom. Njihova udruga će zasaditri osamdeset stabala smokava na toj zemlji i stručno će nas pomagati, a korisnici iz Prenoćišta će to održavati i ubirati plodove. Od smokava ćemo raditi marmelade, džemove i plasirati ih u Pučku kuhinju zadarskog caritasa“ rekla je Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog caritasa. Promjena na bolje u korištenju Prenoćišta je činjenica da sada beskućnici mogu ući u prenoćište ranije nego prije, od 14,00 sati i u njemu boraviti do 8,00 sati ujutro sljedećeg dana.

Koliko je prepoznat rad tih beskućnika potvrđuje da su ove godine dobili i nagradu Grb Grada Zadra koju im je uručio zadarski gradonačelnik Branjo Dukić uz proslavu dana Grada Zadra na blagdan sv. Krševana, zbog uspješne i plodne obrade te zemlje na Bokanjcu koju je na korištenje dala Zadarska nadbiskupija. I caritas je svakom beskućniku dodijelio priznanje za sudjelovanje u tom projektu ‘Nove vještine za nove mogućnosti’ koji je početno financiran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

„Korisnici caritasovog prenoćišta uključeni su u rad caritasa, to obostrano želimo, uključeni su u socijalnu samoposlugu i rad na tom poljoprivrednom imanju. Oni svojim radom doprinose smanjenju stope siromaštva u našoj zajednici. Primaju, slažu i dijele robu potrebitima, a na imanju sade razne kulture, održavaju ga i plasiraju plodove u dvije caritasove Pučke kuhinje“ rekla je Tadić.

Nakon pohoda prenoćištu, nadbiskup je ostvario susret s djelatnicima caritasa predvođenih ravnateljem mr. don Ivicom Jurišićem s kojima se uvodno pomolio. Zadarski caritas se opet prijavio na natječaj za sredstva iz europskog socijalnog fonda, Fonda europske pomoći za najpotrebnije, nakon što su prošle godine uspješno realizirali dobivena 3,3 milijuna kuna za razne projekte socijalne pomoći, primarno za osobe koje nisu u državnom sustavu socijalne skrbi. Zadarski caritas je bio među trinaest prihvaćenih prijavitelja iz cijele Hrvatske te se nadaju ponovnom uspjehu na tom natječaju.

U caritasu četvrtu godinu djeluje i program rane intervencije za djecu s poteškoćama u komunikaciji. Trenutno osamdesetero djece pohađa taj program svakog dana u zadarskom caritasu, u radu s petero stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, logopeda. Ta djeca s prepoznatim neuro rizikom i koja imaju poteškoće u govoru dolaze na vježbe, što je velika pomoć roditeljima, jer ta djeca u najranijoj životnoj fazi nisu drugdje obuhvaćena u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, da im je osigurana fizio-terapeutska pomoć. U caritasu tu pomoć roditelji i djeca dobivaju besplatno. U bolnici se na logopeda čeka i do godinu dana, a caritasovi terapeuti s tom djecom i roditeljima redovito rade tremtane i postižu odlične rezultate. Taj projekt pomažu Grad Zadar i Zadarska županija. Terapijski program s jednom obitelji traje oko godinu dana, jedanput do dva puta tjedno. Pomoć u caritasu dobivaju djeca s Downovim sindromom, neurorizična djeca, ranije rođena djeca, djeca s jezično govornim poteškoćama i oni koji u izloženosti utjecaju velikog korištenja tehnologije i medija mogu dobiti i simptome autizma. Taj program prevenira da djeca kasnije ne pohađaju specijalni vrtić, specijalne škole, čime se cijeli sustav rasterećuje od kasnijeg pružanja posebne pomoći. 

U prostoru caritasa djeluju i službe komuna Cenacolo i Zajednice Ivan XXIII. Roditelji i mladi tu dolaze tjedno na razgovor i kolokvije za ulazak djece u komune i pripremu. Caritas nudi višemjesečni program i za maloljetnike u raznim teškoćama, djecu i mlade koji eksperimentiraju s drogama.

U razgovoru s djelatnicima caritasa, istaknuto je kako caritas godinama radi na sprječavanju nasilja nad ženama i kroz svoja savjetovališta. Mons. Puljić je ukazao na opasnosti rodne ideologije koja ulazi u sve pore našeg društva. Nadbiskup je upozorio da ne postoji svijest političara o njenim pogubnim posljedicama. Istaknuo je da se ignoriranjem medija u osvrtu na poruku hrvatskih biskupa u svezi Istanbulske konvencije postižu rezultati, a ta ideologija napreduje baš zato i jer ima moć u medijima, pod izlikom naprednog stava i slobode pojedinca. No rodna ideologija nije došla iz svijeta znanosti, nego politike i od strane stručnjakinje za jezike koja se počela baviti čovjekom i antropologijom, rekao je mons. Puljić.

Boravak u caritasu nadbiskup Puljić je zaključio susretom s roditeljima poginulih hrvatskih branitelja s kojima je i ručao u Pučkoj kuhinji, a prethodno im se prigodno obratio. „Bog je htio doći propatiti, trpjeti kako bi shvatio muku čovjeka i dijelio je s nama. Bog je darovao svoga Sina da pokaže kako i patnja ima smisla. Usprkos gubitku svojih bližnjih, osobito djeteta, što ste vi doživjeli, postoji shvaćanje da tu nije kraj. Isusov dolazak je osmislio i takve trenutke. Nismo otpisani, Božja smo djeca i Bog nas vodi“ rekao je mons. Puljić, dodavši da logika svijeta ide za onim što nije cilj života.

„Isus je došao da nas utješi, ohrabri i da snagu. Važno je da ga svatko osobno susretne i doživi milost, poput pastira koji su u Isusu prepoznali Boga. Prepoznali su ga jer su bili otvoreni, budni i pogleda prema gore, prema nebu. Jer čovjek je po prirodi okrenut prema dolje, zemlji“ rekao je nadbskup, istaknuvši da Bog dolazi i po sakramentu ispovijedi, za što s naše strane treba poniznosti i otvorenosti.

Mons. Puljić je svima poželio blagoslovljen Božić i da otvorena srca dožive Boga. Za roditelje poginulih branitelja prigodan božićni program izvela su djeca 3. raz. iz zadarske OŠ Šimuna Kožičića Benje, kojima je mons. Puljić čestitao na kreativnosti i zahvalio što su darovali svoje vrijeme i talent u pohodu caritasu.

Ines Grbić