ZADAR: GOVOR REKTORA LEOPOLDOVOG PADOVANSKOG SVETIŠTA NA MISI U ZADARSKOJ KATEDRALI

Na dan dolaska tijela sv. Leopolda u Zadar, na kraju svečanog misnog slavlja koje je u katedrali sv. Stošije u Zadru u četvrtak 14. rujna predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, prisutnima je prigodnu riječ uputio fra Flaviano Giovanni Gusella, rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi. „U ime kapucina iz Padove i venetskog kraja, zahvalio bih svima, i zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, što ste priihvatili da posmrtni ostaci sv. Leopolda budu s vama. Nikad nisam imao nikakvih sumnji u poštovanje i ljubav koje je hrvatski narod imao prema sv. Leopoldu. Ali, stvarnost uvijek nadvisuje svako očekivanje. Večeras u srcu proživljavam sve osjećaje koje sam doživio prošle godine kad je tijelo sv. Leopolda bilo u Rimu i Zagrebu. Vi ljubite sv. Leopolda zato što je on prvi vas ljubio i još uvijek vas ljubi. Govoreći o  vama, sv. Leopold bi rekao: ‘To je moj narod. I ja živim za njega’. Bio je zatvoren u svojoj maloj sobici u Padovi. Govorio je: ‘Ja sam ovdje kao ptica u krletci. Ali moje srce je uvijek s onu stranu mora’.

Danas su posmrtni ostaci sv. Leopolda među vama. Da vas podsjete na tu ljubav koja nikad nije nedostajala u njemu. Štoviše, ona je sve više rasla, osobito otkad on živi u nebu kod Gospodina. Hvala vam! Sv. Franjo kaže da ne smijemo glorificirati svete, jer oni su nam Dar Gospodnji.  Štoviše, da prihvaćamo dar kojeg su nam oni prenijeli. Da svatko od vas u svom srcu prihvati poruku koju je nosio Leopold Bogdan Mandić“ rekao je rektor Gusella.

Potom je iznio osobno iskustvo, kad mu je papa Franjo 22. travnja 2015. g. rekao: ‘Padre, Leopold će biti jedan od zaštitnika Godine milosrđa’, koju je Sveti Otac odlučio proglasiti. „Papa Franjo je zaključio rekavši mi: ‘Moraš reći svojim fratrima da moraju ispovijedati kao što je ispovijedao sv. Leopold. Mislim da ta poruka ne vrijedi samo za braću franjevce, ispovjednike, nego za sve ispovjednike sveopće Crkve. Jer danas znamo da svijet treba takvih ispovijednika, djelitelja Božjeg milosrđa. Sv. Leopold je bio autentična slika Gospodnjeg milosrđa. Neka nam svima izmoli obilje Božjeg milosrđa: vašoj Crkvi, vašim pastirima, Hrvatskoj, cijeloj Crkvi i cijelom svijetu. Veliko hvala nadbiskupu Puljiću koji je i predsjednik HBK, jer su jednodušno prihvatili želju i zahtjev da sv. Leopold bude proglašen zaštitnikom svih koji boluju od tumora. Molimo da se to uistinu dogodi što prije. Hvala!“ zaključio je rektor Gusella u svom obraćanju u katedrali sv. Stošije.

Tijelo sv. Leopolda u Zadar odnosno Hrvatsku došlo je u pratnji sedmorice kapucina iz padovanskog svetišta i jednog dijecezanskog svećenika. Fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije koji je i prevodio govor rektora Guselle, na kraju mise je zahvalio svima koji su doprinijeli veličanstvenoj organizaciji dolaska svečevog tijeka, volonterima humanitarne organizacije Croce Verde koji u vozilu prate svečevo tijelo, padovanskom rektoru Guselli te Venetskoj kapucinskoj provinciji „što je izronila tako velikog sina iz našeg naroda, kao što je sv. Leopold“. 

Ines Grbić