DAN SVEUČILIŠTA U ZADRU: POZDRAV MONS. Ž. PULJIĆA NA SVEČANOJ SJEDNICI SVEUČILIŠTA U ZADRU

Sveučilište u Zadru slavi svoj ‘Dies academicus’, dan kada je ponovno obnovljeno nakon stanke od 205 godina. A započelo je dave 1396. što Zadar svrstava u red najstarijih sveučilišnih gradova Europe. To je ponos našoj zemlji i narodu, kao i velika odgovornost pred sadašnjošću i pred budućnošću. Upućujem čestitke Rektorici prof. Diani Vican, prorektorima, pročelnicima odijela, profesorima, studentima i djelatnicima ove važne institucije u našem Gradu. Nazočnost našega župna Zrilića i gradonačelnika Kalmete, te rektorâ i prorektorâ s drugih sveučilišta pokazuje važnost ovoga dana. Posebice nam je mila i znakovita nazočnost Ministra znanosti prof. dr. Pava Barišića, izaslanika Predsjednika Vlade RH.    

Duga povijest ove visoko-obrazovne institucije ispunja nas zahvalnošću za brojne znanstvenike i umjetnike koji su svojim radom ostavili vidljive tragove u ovom gradu, kao i zahvalnošću za dar Crkve koja je stoljećima svjetlom svoga nauka obasjavala, skrbila i vodila odgojne i visokoškolske ustanove u onom vremenu. A to nastavlja činiti i danas. Zahvaljujući upravo tom odgojnom i obrazovnom radu ona je pomogla da je naš ‘mali kontinent’, Europa, bio ne samo orijentir, već je prednjačio u svijetu znanosti i tehnike, kao i u svijetu umjetnosti i kulture. Naš grad svjedoči o bogatom nasljeđu umješnoga pletiva svega toga po čemu nas i drugi prepoznaju.

Poželio bih stoga neka ovo Sveučilište ide utrtim stoljetnim stazama i nastavi tkati pletivo potrebitoga i korisnoga odnosa razuma i vjere, te znanosti i etike. Možda ovo što ću reći neće zvučati paluzibilno u svijetu pretjerane sekularnosti. Ali, to je sveti Ivan Pavao II. neumorno ponavljao kad bi se našao u akademskom okruženju profesora i znanstvenika: Pravi i puni uspjeh može znanost ostvariti, govorio je, kada razum zagrli vjeru, a znanost krene na posao pod ruku s etikom. U ovom svečarskom ozračju želim neka Zadarsko sveučilište njeguje taj duh suradnje, te nastavi cvjetati i napredovati. Vivat, crescat et floreat!

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 30. ožujka 2017.