SVEČANA AKADEMIJA DODJELE ZAHVALNICA ZA ORGANIZACIJU SHKM-A U ZADRU

Svečanom akademijom dodjele zahvalnica pojedincima i institucijama koji su doprinijeli organizaciji Susreta hrvatske katoličke mladeži 8./9. svibnja u zadarskoj nadbiskupiji, održanoj 23. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, počeo je trodnevni spomen 1200. obljetnice prijenosa moći sv. Stošije iz Carigrada u Zadar (810. – 2010.). Jubilej je počeo svečanošću u znaku mladih, sa željom da novi naraštaj nasljeduje vrednote Stošijina života. Zadarski biskup Donat 810. g. Stošijine moći je dobio kao zahvalni dar za posredovanje mira između Bizanta i Franaka; to pokazuje da je zahvalnost krepost koju se ima potrebu izraziti i konkretnim znakom pažnje i dara. U tom je kontekstu zadarska nadbiskupija darovala 600 Zahvalnica i poimence istaknula sve strukture koje su se ujedinile u organizaciju šestog SHKM-a, s 30 000 sudionika iz Hrvatske i svijeta najvećeg dosad u Hrvatskoj. To su župe, svećenici, redovničke zajednice, voditelji i članovi pripremnih odbora, Zbor mladih sv. Krševan s voditeljem Tomislavom Peharom, vjeroučitelji, volonteri, crkveni pokreti, udruge, KUD-ovi, sponzori, Hitna medicinska pomoć, Vatrogasci, Gorska služba spašavanja, gradski muzeji, Gradska limena glazba, srednje škole zadarske županije, Grad Zadar, Zadarska županija, Policijska uprava zadarska, ŠRC Višnjik, Hrvatski svejtski kongres i brojni drugi. Nadbiskupija je zahvalila i medijima na medijskom praćenju susreta.

Akademija je bila živo svjedočanstvo sudionika SHKM-a te su, uz niz zapisa pristiglih iz cijele Hrvatske a predstavljenih tijekom večeri, koji cijeloj Zadarskoj nadbiskupiji i obiteljima izriču pohvale, zahvale i oduševljenja, govorili mladi kao predstavnici župa grada (Marino Jurjević, Bili Brig), otoka (Ivana Raljević, Sali), priobalja (Anamarija Golem, Vrana) i zaleđa (Jure Škara, Škabrnja). Uime obitelji govorio je Mladen Klanac koji je ugostio pet istarskih mladića, a obitelj Josipa Strpića u Biogradu pružila je smještaj 50 invalida koji su trebali više napora za sudjelovanje na susretu. Mladi su toj obitelji darovali crteže i tekstove učinjene rukom, nogom i usnama, kako je tko mogao, zahvalivši tako na sebi svojstven i poseban način. Toj se uokvirenoj slici sad pridružuje i Zahvalnica kao podsjećanje na jedinstven i nezaboravan susret, rekao je Strpić, zahvalivši, kao i svi govornici, svima koji su omogućili susret. Uime volontera dojmove je iznijela framašica Sabina Eškinja. «Pripremajući se intenzivno za susret kroz kateheze i animirajući cijelu župu uvidjeli smo veliki pomak u našem bratstvu Frame. Pripreme, duhovni seminari i susret pridonijeli su našem zajedništvu a broj mladih framaša u župi se udvostručio. Na dan susreta ujutro nije nas napuštao osjećaj suosjećanja s Noom za vrijeme potopa. No, pogled na ustrajne, pokisle i promrzle volontere i braću iz zajednice koji mokri usmjeravaju autobuse dao mi je poleta, hrabrosti i nade. Vidljiva posljedica duhovnog sjedinjenja nas volontera u ustrajnosti i služenju bio je milostiv pogled Gospodina kroz predivan vidik ipak sunčanog neba. Unatoč mokrim tenisicama i odjeći, na licima volontera vidjela sam samo osmijeh, zadovoljstvo i radost. Kao da su nas one kapljice kiše još više povezale! Biti u službi tog veličanstvenog događaja, dio mnoštva radosnih mladih u svečanoj procesiji i doživjeti onakvo euharistijsko slavlje s mojom braćom, za mene je bilo neopisivo. Vidjeti stotine volontera sjedinjenih vjerom i svojom dobrom voljom bio je zaista poseban osjećaj i sama sam se osjećala posebnom jer sam bila dio te skupine. Susret me podsjetio da su prave životne vrijednosti radost kojom smo ispunjeni kada sebe stavljamo na služenje drugima i zajedništvo. Moj doživljaj susreta: neprocjenjivo! Bio je to uistinu susret radosti» rekla je Sabina Eškinja.

Brojnima na Akademiji koju su svi pratili s ponosom, trncima i suzama, obratio se i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Rekao je da je mladost nosila plemenitost, ljudskost, dobrotu, atmosferu pravih ljudskih vrijednosti. Isijavao je dojam mladenačke razdraganosti i veselja. «Ta dva dana smo zajedno živjeli i disali kao jedno. Te poruke mladosti daju nadu svima nama da je to u trenucima kad se u našem društvu širi pesimizam raznih vrsta, nešto u što trebamo vjerovati. Svatko na svoj način u svojoj sredini odgovoran je oživotvoriti te poruke mladeži i tih se odgovornosti svi trebamo prihvatiti» rekao je dr. Vrančić istaknuvši da je Grad pokazao veliko zadarsko srce ali je i SHKM oplemenio Zadrane. Organizator susreta mons. Ivan Mustać rekao je da je Akademija ljudski ‘Hvala’ svima koji su sudjelovali i ima smisla ukoliko će svećenici, vjeroučitelji, animatori, volonteri i suradnici s toliko entuzijazma nastaviti i dalje raditi u svojim župama i zajednicama. Sudionici su Akademiju doživjeli kao proslavu Boga i poticaj na nova stvaranja, te se tom ohrabrenju u prigodnoj riječi pridružio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nastupio je Zbor mladih sv. Krševan, prikazan je 16-minutni film sa snimkama Susreta, a kad se u kadru filma pojavio portret ‘Ivan Prenđa – Hvala!’ koji je prije dvije godine u taj susret sve uložio i osobno poželio da ga Zadar daruje Hrvatskoj, dvoranom je spontano jednoglasno odjeknuo dugi i snažan pljesak.

Ines Grbić