ZADAR: SVETKOVINA KRŠTENJA GOSPODINOVA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na svetkovinu Krštenja Gospodinova u nedjelju 8. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru, svečano misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na grčkom riječ baptizein znači uroniti u vodu, kako se na početku obavljao obred krštenja, a na hrvatskom krstiti znači unijeti u Krista, učiniti nekoga Kristovim, rekao je nadbiskup. Istaknuo je da po krštenju bivamo oslobođeni od istočnog grijeha i nanovo rođeni kao sinovi Božji, postajemo Kristovim sudionicima u poslanju Crkve. „Krštenje je nužno za spasenje, pa je Isus odredio učenicima prije uzašašća neka idu naviještati evanđelje i krstiti sve ljude i narode. Tim sakramentom krštenik se priključuje Crkvi i dobiva neizbrisivi duhovni biljeg, karakter, zbog čega se krštenje ne može ponavljati“ rekao je mons. Puljić, dodavši da svetkovina Isusovog krštenja podsjeća na naše krštenje koje je prvi i temeljni sakrament Crkve. Isus je rekao, „tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Nikodemu je tumačio kako se čovjek mora roditi odozgor, po vodi i Duhu Svetom. Znakom vode Bog kroz vjekove označava kako izbavlja svoje odabranike od svih ropstava i propasti i dariva novi život odozgor. Zato je krštenje vidljivi znak da postajemo slični Kristu, Božjem odabraniku, u njegovoj smrti, ukopu i uskrsnuću“ rekao je nadbiskup. Kršćani su od davnina krštenje svečano slavili, najradije u vazmenoj noći, kad se u bogoslužju bdjenja vrši svečani spomen velikih događaja povijesti spasenja koji su predoznačili krsno otajstvo. „Voda je od postanka svijeta bila vrelo života i plodnosti. U općem potopu, kad je ista voda potopila grešne i spasila pravedne, Crkva je prepoznala pralik spasenja po krštenju koje označava novo rođenje. Posebice u prijelazu kroz Crveno more, kao činu stvarnog oslobođenja Izraelaca iz egipatskog ropstva, liturgija naviješta pravo oslobođenje od vlasti tame koje se događa po krštenju. Zato u uskrsnom bdjenju ispovijeda da je Svemogući Abrahamove sinove oslobodio od faraonova ropstva i proveo kroz Crveno more po suhu, pa time predoznačio spašavanje po krštenju novih naraštaja kršćanskog naroda“ rekao je zadarski nadbiskup, naglasivši da se Isus utjelovio  kako bi nama pomogao da budemo djeca Božja. Trajno ga je pratila rečenica iz evanđelja, „Ovo je Sin moj ljubljeni“. „Svijest o izabranju i pomazanju bile su dvije temeljne stvari koje su ga učinile Mesijom i čudotovorcem, pa je prošao zemljom čineći dobro. I mi smo krštenjem izabrani i zamilovani. I nad nama se na krštenju nebo otvorilo, a Otac nas nebeski posinio i zavolio. I nama je odredio da poput njegovog Sina hodimo zemljom čineći dobro. Po našim rukama, umu i srcu Isus želi preobražavati svijet. Zato se rodio kao čovjek“ poručio je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tomislav Končurat

Za vrijeme mise, zadarski bogoslov Tomislav Končurat (35) primio je službu akolita. Nadbiskup je predstavio životopis Tomislava rodom iz Kali, iz obitelji Gojka i Nere rođ. Perin, koji imaju i sina Boška. Nakon srednje škole, Tomislav je radio nekoliko godina, a krajem 2011. g. odlučio je poći u bogosloviju. Nakon propedeutskog vremena u sjemeništu Zmajević, upisao je Teološki faklutet u Rijeci gdje sad obnaša službu duktora i priprema se za đakonsko ređenje. Primanje službe akolitata jedna je od stepenica na tom putu. „Akoliti sudjeluju u službi Crkve, pomažu prezbiterima i đakonima. Traži se da budu dobri učenici Duha Svetoga, kako bi mogli prinositi sebe Bogu kao duhovnu žrtvu. Postojanost, vjernost i rast su vrline koje se traže u vidu onoga što kandidat želi biti: svećenik, navjestitelj Riječi, djelitelj svetih tajna i odgojitelj naroda Božjeg“ rekao je mons. Puljić, pozdravljajući i njegove kolege bogoslove, u želji da Tomislav bude na visini zadataka koje će mu Crkva povjeriti.

Ines Grbić