ZADAR: DAN ŠKOLE KLASIČNE GIMNAZIJE IVAN PAVAO II. ZADAR

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan škole Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar proslavljen je u ponedjeljak 24. listopada. To je prvi put da se Dan škole proslavio uz blagdan sv. Ivana Pavla II., no ove godine proslava je pomaknuta za ponedjeljak jer je blagdan bio u subotu. Odlukom zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića zapisanoj i u Povelji predanoj Gimnaziji, ubuduće će se Dan škole slaviti na papin blagdan 22. listopada, a ne kao prošlih godina, na rođendan Ivana Pavla II. 18 svibnja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ponosni smo što naša gimnazija nosi njegovo ime, kao mali znak zahvalnosti za očitovanu ljubav i povjerenje prema mladima. Dan prvog službenog nastupa pape Ivana Pavla II., 22. listopada 1978. g., bio je toliko znakovit da je Kongregacija za proglašenje svetih odlučila da taj datum bude godišnji liturgijski spomendan, a ne 2. travnja kada je preminuo, kako se obično čini kad se proglašava nove svece i blaženike. U duhu te odredbe Kongregacije, odlučio sam neka se Dan škole u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru obilježava 22. listopada, kada se slavi njegov liturgijski spomendan. Bilo sve na veću slavu Božju“ poručio je mons. Puljić. Gimnazija djeluje u novoj školskoj zgradi od 2006. g., a početak njene gradnju na Wojtilin rođendan 18. svibnja 2005. g. blagoslovio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa te je škola od Nadbiskupska klasična gimnazija (od 1748. g. do 2006. g. djelatna u zgradi sjemeništa ‘Zmajević’) preimenovana u Klasična gimnazija Ivan Pavao II. U njene temelje ugrađen je kamen temeljac kojeg je za svog pastirskog pohoda Zadru 2003. g. blagoslovio sv. Ivan Pavao II.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proslava je počela misnim slavljem u katedrali sv. Stošije koju je predvodio mons. Puljić. Istaknuvši da su mladi osobito draga ostavština Ivana Pavla II., nadbiskup je rekao da se rado sjetimo njegovih zapaženih susreta s mladima na stadionima, livadama i trgovima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„On je susrete s mladima s liturgijskom svečanošću pret­varao u velika slavlja mladosti. Mladi su ga rado slijedili, slušali, za njim išli i izvikivali njegovo ime, poklicima i aplauzima prekidali njegove govore. I on se bez kompliciranja uključivao, pa se s mladima osjećao ‘kod kuće’. Cijenio je njihovu spontanost, otvorenost i ljubav koju su mu pokazivali“ rekao je nadbiskup u propovijedi, podsjetivši na papine misli u Buenos Airesu 1987. g. koje pokazuju da su mu susreti s mladima značili odmor i radost u ispunjavanju Isusova naloga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Došao sam se s vama malo odmoriti, draga mladeži. Došao sam vas čuti, s vama razgovarati, da s vama molim. Želio bih vam ponoviti što sam rekao na prvi dan svog pontifikata: Vi ste Papina nada. Osjećao sam toplinu vaše blizine i vašeg prijateljstva u godinama mog služenja! Vaša ljubav i molitva su me neprestano podržavali u ispunjavanju zadaće koju mi je Krist povjerio“. Mladi su bili njegova osobita ljubav i podrška u izvršavanju njegova poslanja i sastavni dio njegove pastoralne strategije, rekao je nadbiskup. „Vjerujem u vas, mladi, svim srcem i snagom svog uvjerenja. Vi ćete sutra postati živa snaga ove zemlje. Dok vas gledam, vidim pred sobom budućnost Crkve s kojom Bog ima svoje planove i treba vas. Kad se vratite kući, pričajte roditeljima i svakome tko to želi čuti, kako Papa ima povjerenja u vas i da računa s vama. Recite im da ste vi Papina snaga. (1979.)“ podsjetio je mons. Puljić na papine riječi, istaknuvši da papa mladima nije tepao ni povlađivao, naprotiv, tražio je žrtvu, napor i zalaganje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Vi ste nada Crkve. Ne dopustite da ta nada ugine! Poznati su vam uspjesi i porazi, kao i opasnosti koje vam prijete zbog posljedica grijeha i nereda koje vladaju u svijetu. Ne gubite volju i hrabrost. Povjerite se Kristu, jer samo u njemu možemo ostvariti božanski plan koji nam je namijenio“ istaknuo je nadbiskup papin poticaj, kao i poruku mladima za 15. svjetski dan mladih 1997. g.: „Vjerujte u nepobjedivu snagu Evanđelja. Ne bojte se biti svecima ovog stoljeća! Sudjelujte aktivno u evangeliziranju vaše zemlje i ponesite Krista u treće tisućljeće! Život s Kristom čudesna je pustolovina. Stoga, ne bojte se! Samo On može dati puni smisao života onima koji mu se potpuno povjere“. Nadbiskup je podsjetio kako su papu nazivali: šampion svijeta, Božji atleta, crkveni golgeter, svjetski putnik mira, superstar i superman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon mise, u sportskoj dvorani gimnazije održan je prigodni program u kojem je pjesmama nastupio i zbor Gimnazije. Biografske podatke o papi i pontifikatu prezentacijom su predstavile učenice Antonija Galić i Zara Miočić. Mr. don Ante Sorić, ravnatelj gimnazije, istaknuo je da je proslava Dana škole na papin blagdan poticaj da još više u toj školi proradi duh Ivana Pavla II. „Njegove odgojne smjernice su toliko bliske mladima da bi bio grijeh ne iskoristiti ih. Papina bliskost mladima i razumijevanje su obrat, po pitanju teologije i dotadašnjih odnosa pape i mladih. Već i taj pristup je teren na koji kao na plodnom tlu mladi mogu riječ čuti i prihvatiti“ rekao je ravnatelj Sorić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U obraćanju učenicima u školi, mons. Puljić je naveo situacije kojima je Wojtila šokirao svijet svojom pojavom. Stigao je iz istočnog komunističkog bloka, pa se svijet pitao što će učiniti papa koji dolazi iz zemlje gdje je Crkva vodila borbu s opakom ideologijom komunizma. Njegovo prvo pojavljivanje na balkonu sv. Petra kad su ga izabrali. „Učinio je nešto što je iznenadilo ljude oko njega. Postoji protokol, trebao je samo obući papinsko ruho, pojaviti se i blagosloviti narod. On to nije učinio. Ivan Pavao II. se obratio okupljenoj masi ljudi, što nije uobičajeno. To je prvi put da krši protokol, rekavš im ‘Želim vas pozdraviti na vašem, dapače našem, lijepom talijanskom jeziku. Ako pogriješim, vi ćete me ispraviti’“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iznenađenje je bilo i za vrijeme njegove prve pontifikalne mise 22. listopada kad je povišenim tonom, pokretima tijela, žarko zamolio neka se Kristu otvore širom vrata. „U vremenu ateizacije, kad se ljudi udaljavaju od vjere, Boga, Crkve, došao je kao melem na ranu. Njegove riječi nisu ostavile ljude ravnodušnima. To je novost i šok posebno za one koji su se trudili stjerati Crkvu u sakristiju. I ovih dana se kod nas javljaju pitanja što se Crkva pokazuje u javnosti, što će vjeronauk u školi. Ivan Pavao II. je rekao, ovaj svijet treba Krista. I otvoriti vrata Kristu, jer on jedini zna što je u srcu čovjeka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Peruu na misi je rekao: ‘Ljudi, možete izgraditi zemlju bez Boga, ali zemlja bez Boga je protiv čovjeka. Ne ili Bog ili čovjek, nego i Bog i čovjek“ istaknuo je mons. Puljić. Koliko je bio angažiran, nadbiskup je rekao i primjerom koji mu je rekao papin suradnik u Državnom tajništvu. God. 1999., već su bila dogovorena putovanja za 2001. g., papa, već tjelesno slabijeg zdravlja, došao je u ured i pitao ‘Gdje idemo poslije 2001.?’ „Bio je kodiran ići do kraja. U sredšte pozornosti vratio je čovjeka, vrijednost života, dostojanstvo osobe, obitelji i naroda. Nitko se nije tako umješno i uspješno približio suvremenom čovjeku kao Ivan Pavao II. Svojim brojnim pohodima narodima na svim kontinentima urastao je u povijest ove zemlje. Želio je doći svima, onima izvan Crkve i u Crkvi“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gimnazijalce su nasmijali članovi skupine Hrvatsko nadzemlje koji su predstavili svoju bogatu i poticajnu pastoralnu aktivnost u Splitu. U Zadru su bili Ružica Šamanovič, Ivan Trpimir Lozić, Duje Gale i Stipe Žeravica. Skeč ‘Petar i računi’ pokazao je da često izbjegavamo odgovornost, priznati svoje grijehe i pogreške. Skeč ‘Adam i Eva’ pokazuje kako okrivljujemo drugoga i prebacujemo odgovornost na drugoga kad se suočimo sa svojim teškoćama i trebamo priznati svoje probleme i propuste. ‘Isus i rasipni sin’ pokazuje kako Bog može utjecati na naš život iako se često opiremo i ne damo da Bog prodre do nas, ali na kraju se opredijelimo i popustimo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadzemlje je pokazalo i kratke filmove koje su snimili, što je Katolička Crkva i zašto je učenje vrijednost. Svojim radom pokazuju kako mladi nisu ‘konzerve’ koji ne vide dalje te im nude privlačan sadržaj u želji da se nakon krizme ne udalje od Crkve. Bitne istine života i Crkve iznose provokativno, iskreno, bez straha, otvoreni dijalogu; jezikom mladih, kreativno. Hrvatsko nadzemlje djeluje šest godina, na susret u dvorani splitskog sjemeništa svake treće srijede u mjesecu dođe više od pet stotina mladih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadzemlje ima trideset aktivnih članova, kroz njega je dosad prošlo njih više od dvjesto. Na dosadašnjih šezdeset susreta bilo je više od stotinu predavača, gostovanja poznatih osoba. Nadzemlje ima više sekcija, dramsku, medijsku, tehničku, a tekst skečeva piše dramska sekcija koja je dosad imala tri voditelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gimnazija u Zadru ima 208 učenika, četiri razreda po dva odjeljenja svaki, dvadeset i devet zaposlenika, suvremeno je opremljena. Učenicima su na raspolaganju duhovne vježbe i dva duhovnika kojima se u svom duhovnom razvoju mogu obratiti tijekom cijele godine.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA