Mladi su osobito draga ostavština Ivana Pavla II.

Uvijek se rado sjetimo uspomena iz života svetoga Ivana Pavla II., posebice njegovih zapaženih susreti s mladima na sportskim stadionima, livadama i velikim trgovima. On je te susrete s mladima s liturgijskom svečanošću pret­varao u velika slavlja mladosti. Mladi su ga rado slijedili, slušali, za njim išli i izvikivali njegovo ime, a poklicima i aplauzima prekidali njegove govore. Ali, i on se bez kompliciranja uključivao, pa se s mladima osjećao ‘kod kuće’. Cijenio je njihovu spontanost, otvorenost i ljubav koju su mu pokazivali.

Dvije rečenice iz propovijedi u Buenos Airesu (1987.) najbolje oslikavaju što su mu značili susreti s mladima: Odmor i radost u ispunjavanju Isusova naloga. „Došao sam da se s vama malo odmorim, draga mladeži. Došao sam da vas čujem, da s vama razgovaram, da s vama molim. Želio bih vam ovdje ponoviti ono što sam rekao na prvi dan svoga pontifikata: Vi ste Papina nada, vi ste nada Crkve. Osjećao sam toplinu vaše blizine i vašeg prijateljstva u ovim godinama moga služenja! Vaša ljubav i vaša molitva su me neprestano podržavali u ispunjavanju zadaće koju mi je Krist povjerio“. Mladi su, dakle, bili njegova osobita ljubav i podrška u izvršavanju njegova poslanja. I bili sastavni dio njegove pastoralne strategije.

„Vjerujem u vas, mladi, svim srcem i snagom svoga uvjerenja. Vi ćete sutra postati živa snaga ove zemlje. Dok vas gledam ovdje, vidim pred sobom budućnost Crkve s kojom Bog ima svoje planove; i treba vas. Kad se vratite kući, pričajte roditeljima i svakome tko to želi čuti, kako Papa ima povjerenja u vas, i da računa s vama. Recite im da ste vi Papina snaga“. (1979).

Zbog toga je pozivao mlade na susrete. Pisao im je pisma i go­vorio kad god se našao na kakvom apostolskom putovanju. Nije im tepao ni povlađivao. Naprotiv, tražio je žrtvu, napor i zalaganje. „Vi ste nada Crkve. Ne dopustite da ta nada ugine! Poznati su vam uspjesi i porazi, kao i opasnosti koje vam prijete zbog posljedica grijeha i nereda koje vladaju u svijetu. Ne gubite volju i hrabrost. Povjerite se Kristu, jer samo u njemu možemo ostvariti božanski plan koji nam je namijenio. Završit ću riječima poruke koju je uputio za XV. Svjetski dan mladih: Vjerujte u nepobjedivu snagu Evanđelja. Ne bojte se biti svecima ovoga stoljeća! Sudjelujte aktivno u evangeliziranju vaše zemlje i ponesite Krista u treće tisućljeće! Život s Kristom čudesna je pustolovina. Stoga, ne bojte se! Samo On može dati puni smisao života onima koji mu se potpuno povjere (Hradec Karlové, 1997).