“Vašoj brizi i odgovornosti povjeravaju se mladi – nada i budućnost ovoga kraja, Crkve i naroda” – Pozdravni govor nadbiskupa Puljića na 40. katehetskom danu Zadarske nadbiskupije

1. Pozdravljam vas još jednom sve okupljene na ovom redovitom godišnjem zborovanju. Zahvaljujem pročelniku Katehetskog ureda mr. Gašparu Dodiću, tajnici Kat. ureda č. sestri Viktoriji Gadža i župniku don Boži Barišiću za organizaciju i program današnjeg dana. Odabrali smo ove godine Nin radi velike 500-te obljetnice Gospe od Zečeva. Nadam se kako don Dario s Belafuže nije ljutit zbog toga. Obećavamo opet se tamo vratiti, pa neka nam zbog ovoga izleta u Nin dogodine ne zatvori vrata. Posebice zahvaljujem današnjem predavaču prof. dr. Boži Lujiću što je prihvatio poziv biti s nama i govoriti o „Božjem milosrđu kao izvorištu i principu Božjega i ljudskoga djelovanja“. Kao svećenici i katehete mi smo pozvani objaviti i svjedočiti lice toga milosrđa. Kad su stari duhovni pisci govorili o katehetama i teolozima, onda su isticali kako oni prvenstveno ne „govore o Bogu“, već „govore s Bogom“. A monah, spisatelj i asketa iz četvrtog stoljeća, Evagrije Pontik (345-399), zapisao je rečenicu kojom povezuje ta dva govora, molitvu i teologiju. Čini mi se prikladnim citirati ovdje tu rečenicu: „Ako si teolog, zaista ćeš moliti; a ako moliš, uistinu si teolog“ (Evagrije Pontik, De oratione, 60; PG 79, 1180B).

Misao može zvučati anakrono, posebice u okolnostima „Božje odsutnosti“ iz javnog života. Kao i pretjerane naglašenosti da je teologija prvenstveno „govor o Bogu“. Tko će, napr. u tom kontekstu reći da je poznata moliteljica i karitativna djelatnica Majka Terezija,  koju ćemo liturgijski obilježiti u ponedjeljak, kad započinje školska godina, bila dobra teologinja. Ili pak za seoskog župnika, sv. Ivana Arškog koji je jedva s mukom završio teološki studij, govoriti da je bio suptilan teolog. No, unutarnju povezanost teologije i molitve potvrđuje upravo dvoje svetaca koje ovih dana slavimo: Sveti Grgur Veliki koga danas liturgijski spominjemo i Majka Terezija koju će papa Franjo sutra pribroji društvu svetih. Stoga, o Grguru ću reći nekoliko riječi sada, a o Majci Tereziji u crkvi, na koncu današnjeg druženja.

2. Papa Grgur Veliki (540.-604.) poznati crkveni naučitelj, u teškim i složenim okolnostima je svojom revnošću učinio silne stvari. Uz rad na obraćenju nekršćanskih dijelova Europe bio je izvrstan učitelj svoga klera i naroda. Pomagao je socijalno potrebnima, plaćao otkupninu za zarobljene, te nastojao da među ljudima vlada mir. Bio je uvjeren da kršćani moraju stvarati sklad između riječi i djela, misli i molitve. A upravo po tom skladu, govorio je, „božansko silazi u ljudsko, a čovjek se uzdiže k Bogu“. Njegovi dragocjeni pisani naputci pokazuju koliko mu je bilo stalo do cjelovitog odgoja i sklada u čovjeku; posebice kad je zborio o duši i njezinom spasenju. A brigu o tome nazivao je „umijećem nad umijećima“ (ars artium). U vremenu koje je slično Grgurovom vi ste, dragi svećenici i katehete, pozvani biti promotori toga „umijeća“.

Usprkos činjenice kako danas nije nimalo lako odgajati i stvarati potrebni sklad. Puno je nepovoljnih okolnosti koje nam u odgoju ne idu na ruku. Previše je rušitelja, a premalo skladnih graditelja. Uz to se neke moralne i opće ljudske vrjednote „stavlja u stranu“. A demokracija kao okvir gdje se može slobodno govoriti, raditi i graditi, nažalost, ponekad poprima oblike anarhije, nereda i nezdravih odnosa. Tržišna pak ponuda različitih ideja i nazora stvara mentalitet prema kojem je „sve što se nudi jednako dobro i vrijedno“. A znamo kako nije tako. U životu ima stvari bez kojih čovjek ne može živjeti (voda, zrak, hrana, dom, sloboda..). No, isto tako ima dosta stvari koje čovjeka opterećuju, ili pak nanose štetu njegovom psihičkom, fizičkom i moralnom,  zdravlju (napr. alkohol, droga, pretjerana buka, loši primjeri, sablazan i nemoral).

3. Vašoj umjesnoj, „umjetničkoj brizi“ (sv. Grgur) i odgovornosti povjeravaju se mladi koji su nada i budućnost ovoga kraja, Crkve i naroda. Nezamjenjiva je stoga vaša uloga u procesu njihovoga rasta i odgovornosti. Oni u vama gledaju svoje uzore pa ste često presudni u stvaranju njihovih stavova i uvjerenja. Vi ste, dakle, nezamjenjiva škola života. Jer, učenici uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi roditelji i učitelji vjeruju i cijene. Mojim dekretom i mandatom vi zastupate Crkvu u župnoj zajednici, zbornici i u učionici. Budite stoga zahvalni za milost što možete govoriti i svjedočiti o silnim djelima koje Bog izodi u povijesti spasenja.

Povjernim pak učenicima otvarajte vrata svoga srca i osluškujte njihova pitanja. Strpljivo, zauzeto, s pažnjom i pozornošću. I neka vam ne dojadi činiti dobro! Nadasve pak volite svoj posao i povjerene duše. A kao poticaj i ohrabrenje navodim riječi sv. Pavla svom učeniku Timoteju: „Propovijedaj i uvjeravaj sa svom strpljivošću i poukom; raspiruj milosni dar Božji i izvrši djelo blagovjesničko.“ (2 Tim 4, 2-5). Neka Gospodin trajno blagoslivlje vaš rad i neka vas  u tom svetom poslu prati pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije. Želim svima plodno i uspješno današnje zborovanje i druženje.

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Nin – 40. katehetski dan, 3. rujna 2016.