Čestitka prigodom 50. godišnjice svećeničkog života msgr. Slobodanu Štambuku

Zadar-Lovran, 18. srpnja 2016.

Preuzvišeni gospodine Štambuk,

Dragi Slòbodane!

Nedavno ste u svojoj rodnoj župi u Selcima na početku svete Mise radosno i glasno uskliknuli kako „Bogu želite s najvećim poštovanjem izraziti svoju zahvalnost za 50 godina svećeničke službe“. A kako je ovih dana na Kvarneru bilo velikih južnih vjetrova, Vaš poziv koji ste uputili nazočnima da Vam „pomognu Bogu reći hvala“, stigao je i do mene u Lovranu. I, evo me, dragi Slòbodane u redu onih koji s Vama žele zahvaliti Bogu za pet desetljeća Vašega svećeničkoga služenja. A u to je umreženo i naših dvadeset i šest godina biskupskog druženja, na čemu osobito želim reći: Bogu hvala.

Veliki je Božji dar obilježiti zlatni jubilej svećeništva, od čega dvadeset i sedam  godina kao biskup u službi trootočke Hvarsko-Bračko-Viške biskupije i hrvatskog naroda. Zbog toga ste sa svećenicima i vjernicima u crkvi Karmelske Gospe sa psalmistom klicali: „Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu!“ Takve su obljetnice dobra prigoda razmišljati o daru milosnog poziva po kojem svećenici svojom vjernošću Crkvi uvećavaju sjaj Evanđelja, a svojim odanim služenjem ljudima i općem dobru čovječanstva objavljuju milosrdno lice Očevo. U molitvenom zajedništvu s Vama pridružujem se ovim pismom drugim čestitarima, pa kličem iskreno i od srca: Ad multos annos, dragi slavljeniče!

Uz čestitku za jubilej Vašeg pedesetgodišnjeg vjernog služenja Crkvi i narodu molim neka Vam Krist i neizmjerna vrijednost njegove žrtve bude zalogom vječnog spasenja. A Marija, majka Isusova i majka svećenika, neka Vas prati svojom zaštitom i bude utjeha i snaga. Christus elegit te, gaude!

U radosti Vašega dugogodišnjega svećeničkoga i biskupskoga

izabranja i služenja u mislima i molitvenom zajedništvu s Vama,

uz pozdrav u Gospodinu,

mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjenik Hrvatske biskupske konferencije