NAJAVLJENO ODRŽAVANJE DRUGIH HRVATSKIH SVJETSKIH IGARA (18.-23.07.2010.)

Druge Hrvatske svjetske igre (HSI) – amatersko sportsko natjecanje koje okuplja Hrvate iz cijelog svijeta, od 18. do 23. srpnja održavaju se u Zadru. Na konferenciji za medije u ŠC Višnjik u Zadru Igre su u četvrtak 15. srpnja predstavili Jure Strika, ravnatelj HSI-a i Josip Ante Sovulj, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa. Pokrovitelji Igara su Ministarstvo vanjskih poslova RH, Hrvatski olimpijski odbor i Zadarska nadbiskupija. U nedjelju 18. srpnja Igre započinju svečanim misnim slavljem koje u zadarskoj katedrali sv. Stošije od 18,00 sati predvodi gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Na Igrama sudjeluje 750 Hrvata iz 24 zemlje, a u kulturno zabavnom programu još 150 mladih Hrvata iz inozemstva. Igre će u nedjelju 18. srpnja, nakon defilea delegacija, na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru u 19,30 sati otvoriti ministar Gordan Jandroković i Lynne Yelich, ministrica za gospodarsku raznolikost Zapadne Kanade podrijetlom Hrvatica.

Našim zalaganjima nije cilj vožnja jednosmjernom cestom već izgradnja dvosmjerne koja će nas istinski povezivati i svima će biti od koristi, rekao je Sovulj za HSI, istaknuvši: “Možete li zamisliti što za mladog čovjeka koji je rođen izvan Hrvatske, a nije ni vidio Hrvatsku svojim očima, što znači doći, upoznati ljepote naše domovine, susresti se sa svojim obiteljima? To je sretan događaj susreta dvije Hrvatske”. Igre su kvalitetan način kako Hrvatsku povezati s izvandomovinstvom, rekao je Jure Strika pojašnjavajući slogan Igara ‘Jedno srce’: “To nas spaja, srce sa šahovnicom govori sve. To nas povezuje i to dovodi mlade u Zadar. Voljeli bismo da to srce zaživi i u Hrvatskoj i tada će to biti ono pravo”. Interes za ovogodišnje igre nadmašio je prve. Prvi put sudjeluje Brazil, i to potomci njemačke nacionalne manjine, koji su do Drugog svjetskog rata živjeli u Slavoniji te se smatraju i Hrvatima. Debitiraju i Čile, Nizozemska, Gradišćanski Hrvati, iako su na prvim Igrama sudjelovali drugi Hrvati iz Austrije, te Crna Gora, zbog koje je među sportove ovaj put uvršteno i natjecanje u vaterpolu. Plod Igara su osnovani hrvatski nacionalni odbori u dijaspori. Strika je osobito istaknuo onaj u Australiji koji su u protkle dvije godine organizirali razna događanja, kvalifikacijske utakmice, prikupljali sredstva za dolazak u Hrvatsku. Sad su ostvarili kontakt i s veleposlanikom Australije u Hrvatskoj, tako se stvaraju veze i zajedništvo se širi.

Na HSI u Zadar dolaze i sadašnji i bivši ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, te brojni svećenici iz raznih zemalja. Strika zahvaljuje i podsjeća na zasluge nadbiskupa Ivana Prenđe. Zadarska nadbiskupija je prije četiri godine financirala održavanje Igara. “Pokojni otac nadbiskup je bio tu u trenutku kad je trebalo. Mi smo imali velikih izazova i teškoća prije otvaranje prvih Igara, susreli smo se s neodgovornošću onih koji bi trebali biti odgovorni i bili smo potrebni pomoći. Otac nadbiskup je to prepoznao i pružio nam ruku. On ima veliku zaslugu što je taj projekt zaživio. Veliko hvala mons. Ivanu Prenđi za sve što je učinio kako bi ovaj projekt mogao ugledati svjetlo dana. Oče nadbiskupe, bit ćete uvijek u našim molitvama i sjećanju” istaknuo je Jure Strika. Upravo je od Strike osobno potekla ideja o održavanju HSI-a. God. 2003. g. ideju je predstavio fra Šimunu Šiti Ćoriću koji je tada bio predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa; 2004. g na sastanku Hrvatskog svjetskog kongresa u Sarajevu odlučeno je da se ide u projekt. “U vrijeme kad sam razmišljao kako osmisliti Igre, vidio sam na televiziji otvaranje Židovskih svjetskih igara – Maccabi games – otvaranje na nacionalnom stadionu, 50 000 gledatelja, otvaraju ih premijer i predsjednik. Tada sam mislio ‘E to je to!’. Al’ još je dugi put do nas dok to bude na Makismiru ili Poljudu i dok ih otvore predsjednik ili premijer” rekao je Strika zaključivši: “Najvažnija poruka glasi: Ovo je trenutak velike radosti i veselja! Ponosni smo što možemo dočekati Hrvate iz cijelog svijeta! Kao i 2006. g. ponavljamo istu rečenicu: U trenutku kad Igre budu proglašene otvorenima, naša misija u potpunosti je ostvarena!”

Ines Grbić