NIN: SUSRET MLADIH ZADARSKE NADBISKUPIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Susret mladih zadarske nadbiskupije u Ninu u petak 29. travnja okupio je oko tri stotine mladih koji su svojim hodočašćem počastili i blagoslovili to najstarije marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. Mladima su se pridružili i domaći župljani te vjernici iz Ninskog dekanata sa župnicima sudjelujući na misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Anselma koje je predvodio don Roland Jelić, tajnik zadarskog nadbiskupa. Među mladima su bili i učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar predvođeni ravnateljem škole mr. don Antom Sorićem, s. Viktorijom Gadža, prof. Damirom Sikirićem, a bile su i druge redovnice odgovornih u vođenju mladih iz župa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U povijesnom gradu Ninu, simbolu višestoljetne povijesti i tradicije hrvatskog naroda, prijestolnice iz koje se kroz povijest upravljalo državom i gdje su se odvijali važni događaji za hrvatski narod, rekao je don Roland, i sudionici tog susreta pridružuju se stoljetnom mnoštvu vjernika okupljeni oko nebeske Majke, moleći i donoseći joj svoje potrebe. „Došli smo u njenu školu života, želeći nasljedovati njen majčinski primjer. Ona nas sluša, ali i poziva da od nje učimo. Marija nas poziva na nasljedovanje njenog Sina svojim životom. Na svom vlastitom primjeru pokazuje nam kako to činiti“ rekao je don Roland, istaknuvši da je Marija bila prva i najvjernija učenica koja je ostala uz Krista do smrti na križu. Bila je svjedokinja njegovih riječi i izbliza pratila njegov život, s njim živjela događaje koje je brižno čuvala i prebirala u svom srcu. Isusov život je bio njen život.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Znam da te obuzima mnoštvo pitanja i sumnji, jer se bojiš. I Marija se bojala“ obratio se don Roland mladima. Podsjetio je kad joj je anđeo Gabrijel iskazao čast da će postati majkom Sina Božjega. „Nije odmah dala odgovor na anđelovu ponudu, nego se prvo pitala i zamislila. Kroz glavu joj je prolazilo mnoštvo pitanja i razmišljala je, ali svejedno je odlučila njemu povjeriti svoju sudbinu. Gledajući ljudskim očima, ako prihvati poziv na koji je Bog poziva, izgubit će život o kojem je sanjala i Josipa, prijatelje, možda čak i vlastiti život. Ali odgovorila je s potpunim predanjem, vjerujući Bogu i po cijenu vlastitog života: ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’“ istaknuo je don Roland. Izrazio je razumijevanje za to da se mladi nalaze u razdoblju kad imaju brojna pitanja i strah od budućnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Po glavi se vrte ispiti, fakultet, posao, obitelj. Mladost je doba traženja, obećanja, entuzijazma, planova i ideala. Marija te čuje, Marija želi s tobom živjeti tvoj život“ poručio je don Roland. Majka Božja potiče da slijedimo njen primjer vjere u Boga te je propovjednik ohrabrio da se ne boje iskušenja staviti u Božje ruke, jer se jedino tada dobiva odgovor na pitanja koja opterećuju. „Teško je nekad svoj život staviti u Božje ruke. Zato nam je potrebna vjera koju je imala Marija, a treba je neprestano graditi kroz druženje s Kristom kroz njegovu riječ, euharistiju i pripadnost Crkvi. Budeš li se njega čvrsto držao, nemaš se čega bojati. I kad te obuzmu sumnje, znaj da stoji netko pored tebe tko te čuva i brine o tebi“ poručio je don Roland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuo je da nasljedovati Kristov put nije lako, zahtjeva zalaganje i žrtvu, ali se isplati. Vrijedno je biti Isusov prijatelj. Ohrabrio je mlade da ih ne zavedu obećanja koja na vani izgledaju privlačno, a iznutra čine štetu. Da se ne predaju utjecaju materijalnoga i ne idu za lažnim idolima ovoga svijeta. U pogledu prema Kristu će naći značenje i smisao postojanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naglasivši da se spremnost na svjedočenje vidi u zapovijedi ljubavi, don Roland je rekao: „Kad otac ili majka odlaze s ovog svijeta, ostavljaju pisani trag o ostavštini za djecu. To je učinio i Isus prije nego je otišao s ovog svijeta. Ostavio nam je najveće blago, zapovijed ljubavi: ‘Ljubite jedni druge kao što sam i ja vas ljubio!’ Kako je teško ljubiti, drugoga prihvatiti. Upravo to uključuje povjerenje i svjedočenje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pravo ljubiti znači dati sebe drugome, nesebično darivati svoje vrijeme, misli, zdravlje, dušu. Tako gledajući bližnjega u vjeri, vidimo ga u novom svjetlu. Tada on za nas nije više dosadan, nesnosan, da ga ne možemo vidjeti, trpjeti i smisliti. Po gledanju u vjeri, rađa se u nama najuzvišenija, nova ljubav. To znači vjeru pretvarati i ostvarivati u djelima“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I od katolika se čuje da nikoga ne mrze, nikome ne žele zlo. „Gospodin traži puno više. Nije dovoljno ne mrziti – potrebno je ljubiti. Nije dovoljno nikome ne činiti zlo – potrebno je svakome činiti dobro. Nije dosta drugome ne oteti njegov komad kruha – potrebno je pružiti ga onima što ga nemaju; nije dosta nikoga ne rasplakati – trebalo bi mu obrisati suzu; nije dovoljno ne tovariti terete drugima – potrudimo se nositi ih. Velika je razlika između ne mrziti i ljubiti“ poručio je don Roland. Krist želi da u svijetu budemo njegovo svjetlo te je potaknuo da svoje snage udružimo s Kristom i vjerujemo mu jer je rekao: ‘Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dade što god ga zaištete u moje ime’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mladi prijatelju! Daj svoj doprinos izgradnji ljepšeg i pravednijeg svijeta s Isusom. Ne sjedi prekriženih ruku mrmljajući kako u svijetu, pa i u Crkvi, neke stvari ne idu kako treba. Uzmi stvar u svoje ruke, Krist te odabrao s razlogom. Dao ti je talente koje smiješ i moraš upotrijebiti za dobrobit. Krist i Crkva te trebaju, svećenici računaju na vas i vaš doprinos. Vi unosite svježinu u Crkvu i bez vas Crkva ne može disati punim plućima. Vi ste jedno plućno krilo, jako važno za život Crkve i društva. Udruženi u zajedništvo možemo učiniti puno toga. Odvažimo se i krenimo zajedno graditi život s Isusom, našim najboljim i najvjernijim prijateljem“ potaknuo je don Roland povjeravajući Gospi od Zečeva mlade, njihove strahove i sumnje, poteškoće i pitanja, Crkvu, domovinu, nadbiskupiju, svećenike, redovništvo, bogoslove i sjemeništarce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon mise svećenici i mladi su se uputili do crkve sv. Ambroza gdje su završili molitvu Put svjetla moljenu putem. Druženje je nastavljeno uz agape pokraj župne crkve za koji su Grad Nin donirali sendviče i vodu, a ninske župljanke su ispekle puno kolača. Susret je potrajao pjevajući duhovne pjesme uz gitaru pokraj zvonika i crkve, a organiziralo ga je nadbiskupijsko Povjerenstvo za pastoral mladih s povjerenikom o. Franjom Kowalom. Svima je dobrodošlicu izrazio ninski župnik Božo Barišić.

Ines Grbić