NIN: POKROVITELJSTVO PREDSJEDNICE RH KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ NAD PROSLAVOM SVETKOVINE 500 GODINA UKAZANJA GOSPE OD ZEČEVA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jubilarna proslava 500 godina od ukazanja Gospe od Zečeva u ponedjeljak 2. svibnja održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. “S velikim zadovoljstvom prihvaćam pokroviteljstvo nad proslavom obilježavanja petsto godina svetkovine Gospe od Zečeva koja će se održati 2. svibnja 2016. g. Ovom obljetnicom Zadarska nadbiskupija i Grad Nin podsjetit će nas na dugu i bogatu povijest toga grada, jednog od kolijevki hrvatske kulture i nacionalnog identiteta, koji štovanjem Gospe od Zečeva okuplja vjernike ovog kraja i cijele Hrvatske“ stoji u dopisu predsjednice Kitaorvić upućenom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću i ninskom gradonačleniku Emilu Ćurku.

U ponedjeljak 2. svibnja, kad će Nin pohoditi više tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, središnje koncelebirano slavlje s početkom u 18,00 sati, kao i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom, predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, koji je sa zadovoljstvom prihvatio poziv nadbiskupa Puljića da sudjeluje u polutisućljetnoj jubilarnoj proslavi u jednom od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta. Svečano misno slavlje u 11,00 sati toga dana, također s procesijom kroz mjesto, predvodi nadbiskup Puljić. U svetištu Gospe od Zečeva u Ninu u danima te proslave vjernici mogu dobiti potpuni oprost uz ispovijed, pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca.

„S radošću očekujemo vjernike iz cijele Hrvatske i Marijine štovatelje u Ninu u danima jubilarne proslave, ali i tijekom cijele godine koja će biti u znaku svečane proslave Gospe od Zečeva, do svibnja 2017. g. Naša srca i vrata su otvorena, dobro došli“ poručuje ninski župnik i dekan don Božo Barišić, u želji da se i u Ninu ostvari povezanost vjernika iz Zadarske, ali i susjednih biskupija te osobito iz drugih hrvatskih marijanskih svetišta. „Želja nam je da zajednički živimo u istoj ljubavi prema Mariji. Kad je bilo hodočašće obitelji Zadarske nadbiskupije 2014. g. u Mariju Bistricu, upravitelj svetišta mons. Zlatko Koren u nacionalnom marijanskom svetištu pred oltarom je izložio sliku Gospe pod Zečeva, u znak dobrodošlice i povezanosti sa Zadarskom nadbiskupijom. Bio je to i izraz poštovanja baš prema Gospi od Zečeva. Vidi se da je poznata šire u Hrvatskoj, u što se osvjedočujem i kao ninski župnik, po pitanjima i zanimanju brojnih vjernika iz cijele Hrvatske“ kaže don Božo. Blagdan Gospe od Zečeva uvršten je u Registar nemateriijalnih kulturnih dobara RH. „No, on je puno više od toga, marijansko svetište u kojem ljudi nalaze duhovnu okrepu, smiraj i olakšanje“ ističe don Božo Barišić. Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad, više od tri tisuće godina. Do 1828. godine bio je i sjedište Ninske biskupije te je bogat iznimno dragocjenom crkvenom i kulturnom spomeničkom baštinom od prvih kršćanskih vremena.

Ines Grbić