SVETKOVINA USKRSA: Propovijed nadbiskupa Ž. Puljića

1. Uskrs je najstariji i najvažniji crkveni blagdan kojim spominjemo čudesni događaj koji se zbio „u prvi dan tjedna, rano ujutro“. Toga jutra, naime, „u ranu zoru“ raspeti i pokopani Krist ustao je iz groba i javio se uplašenim učenicima pozdravljajući ih utješnim pozdravom: Mir vama! Kristovo uskrsnuće zbiljski je povijesni događaj o kojem je zabilježeno dosta pojedinosti u knjigama Novog Zavjeta. O njemu svjedoče prvi vjesnici i svjedoci koji, kako piše evanđelist Luka s oduševljenjem kliču: „Doista, uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu“ (Lk 24,34). Vjera prve zajednice, dakle, zasniva se na svjedočanstvu onih koji su Uskrsnuloga vidjeli i s njime razgovarali, poput pobožnih ženâ, Petra i drugih apostolâ. Zato Crkva o Uskrsu s radošću propovijeda, te s vjerom pjeva i ispovijeda: „Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!“ A spomendan na taj događaj jednostavno naziva „danom Gospodnjim“.

I kao što nas božićna noć svake godine obraduje rođenjem djeteta koje donosi radost i toplinu, tako nas i uskrsna noć još više obraduje, jer pokazuje kako Bog ne može bitku izgubiti. On nikada ne gubi. Uskrsno jutro pokazuje kako on uvijek ima zadnju riječ. A Uskrs je pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. Stoga uskrsno jutro ispunja duša vjernika nadom i utjehom. Uskrsli je, naime,  nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.

2. U toj vjeri želim blagoslovljene uskrsne blagdane i obilje milosti i Božjeg blagoslova. Blagoslovljen i sretan Uskrs svećenicima, redovnicama i redovnicima, kao i svim vjernicima diljem naše Zadarske nadbiskupije i šire. Neka budu širitelji radosti i pouzdanja, te pružaju odgovore svakome tko ih za pita za razloge uskrsne nade koja je u njima. Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji.

Uskrsnuli Krist je Put, Istina i Život. On je središte i smisao svega. I nema pod kapom nebeskom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4, 12). Otajstvom Kristovog uskrsnuća započelo je doba novog stvaranja. Mi kršćani dionici smo toga velikog otajstva. Urasli smo u mistično tijelo Kristovo i postali „rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji nas je iz tame pozva k divnome svjetlu svome“ (1 Pet 2, 9). Biti „pronositelji uskrsne istine“ i svjedocima njegove naklonosti i ljubavi osobita je čast i milost u ovoj jubilarnoj godini milosrđa. U toj vjeri još jednom svima vama nazočnima u katedrali svete Stošije, kao i svima onima koji nas prate preko valova Radio Zadra, želim sretne i blagoslovljene uskrsne blagdane. Amen.

 † Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 27. 03. 2016.