PRIGODAN PROGRAM MALIH MISIONARA NA SUSRETU EUROPSKIH ANIMATORA DJECE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sudionici Europskog susreta misionara Djela svetog djetinjstva oduševljeno su pozdravili i zahvalili za sadržajni i bogati program koji su im u dvorani pastoralnog centra župe sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru priredila djeca aktivna u pastoralu za misije. Europski sudionici su rekli da je to prvi takav susret gdje su ih organizatori kao domaćini odveli u župu biskupije domaćina i susreli ih s djecom koja su pokazala veliki žar u svom svjedočenju vjere. To ih je iznenadilo a doživjeli su kao veliku podršku svom radu koji je usmjeren baš na djecu. „To je nešto jedinstveno i nezaboravno što ste nam priredili“ poručili su sudionici susreta, duboko zahvalivši na mogućnost da susretnu domaće vjernike i djecu koja imaju osjećaj za misije, jer su upravo djeca njihov fokus djelovanja. Svi sudionici su rekli da je domaćinstvo doživljeno u Zadru izazov za nivo koji će ‘trebati’ održati i pokazati i sljedeći susreti CEME-a u drugim zemljama. Uz otvorenost smiljevačkog župnika Mladena Kačana, najveća i osobita zahvalnost za sve što su sudionici doživjeli upućena je vlč. Antunu Štefanu i Ines Šoša Meštrović iz Nacionalnog misijskog ureda u Hrvatskoj, koji su pohvaljeni za izvanrednu organizaciju svega i osmišljene sadržaje kojih su bili dio tijekom četiri dana svog rada.

Djeca su predstavili plodove misijske animacije koju provode u svojoj župi, ali je to znak i djelovanja misionara djece u cijeloj Hrvatskoj, što sve čine kako bi pomogli misijsko djelo Crkve. „Mi djeca nismo zaposleni, ne zarađujemo novac, pa ne možemo darovati puno. No, zato od srca darujemo svaki novčić koji odvajamo od džeparca što nam ga daju naši roditelji, djedovi i bake, stričevi, ujaci i tete, znajući da na taj način pomažemo djeci u misijskim krajevima, koji imaju puno manje nego mi“ poručile su voditeljice programa koji su sve poruke cijelog susreta izrekli i na engleskom jeziku. Susret su pripremili angažirana laikinja Ivana Knežić, Ana Atelj koja je prevela sav tekst obraćanja gostima na engleski i s. Antonela Malenica, redovnica u smiljevačkoj župi koja s djecom radi svake subote, izrađuju umjetničke radove u kreativnoj radionici čijom prodajom se pomažu misije.

Na početku susreta djeca su donijela misijske kutijice u kojima je novčani prilog za misije te su ga ostavili pred križem i slikom Majke Božje. Potom su djeca molila Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na svim jezicima svijeta, među ostalim i na japanskom. „Mi, mali misionari, pod vodstvom naših svećenika, časnih sestara i pastoralnih djelatnika, dajemo svoj doprinos širenju Radosne vijesti, svojom molitvom i radom, nastojeći tako odgovoriti na želju i poziv dragog Isusa. Iz susreta s mnogim misionarima koji su posjetili našu župu i u njoj djelovali, shvatili smo da novac nije najvažniji te da postoje i drugi, još važniji načini na koje možemo pomoći siromašnoj djeci u misijama“ poručila su djeca, prisjetivši se svih koji su ih pohodili. U župi su djelovali oci verbiti, Petar i Franjo, koji su mnoge godine proveli u misijama u Africi i od kojih su naučili da je važna molitva za misionare i djecu koja su im povjerena. Smiljevačku župu, kad su na odmoru u domovini, pohode i drugi misionari o. Ante, misionar na Karibima, redovnice Erika i Mirjam, misionarke u Kongu, don Tomislav, misionar u Tanzaniji i drugi. Nedavno ih je pohodio i biskup Matthew iz Gane koji je zahvalio za sve što čine za misije, a sve to im je poticaj da s još više žara nastave moliti i doprinositi za misije.

Djeca su pred sudionike došla s misijskim molitvenicima i misijskim krunicama u ruci, a svi su zajedno molili za misionare koji cijelog sebe daju za druge na svim kontinentima: da misionari budu radosni u davanju, neumorni u svojoj službi, velikodušni u svojoj žrtvi, priznati u svojoj poniznosti i čovječnosti; da njihov primjer ohrabri srca i drugih da služe i slijede Božji poziv. Susret je bio obogaćen i pjesmama. U programu je istaknuto kako se Dan Svetog djetinjstva obilježava 6. siječnja, na blagdan Bogojavljenja. Donata Zelić i Frane Vrsaljko na gitarama su izveli Španjolski ples, Romansu, ukrajinsku i njemačku tradicionalnu pjesmu. Budući da je osobitu pobožnost prema Isusu Djetetu i ljubav prema misijama živjela sv. Terezija iz Lisieuxa, djeca su priredila i scenski prikaz koji je pokazao kako je sv. Terezija vrlo bliska misionarima. Zaštitnica je misija, iako nikad nije napustila svoj samostan. „Tako je pokazala kako i mi možemo puno učiniti za misije, iako smo još maleni kao misionari da bi otišli u Afriku, Aziju, Ameriku, Oceaniju. U svemu što činimo kao mali misionari, nastojimo nikad ne zaboraviti zbog koga i za koga to činimo“ poručili su smiljevački misionari uz zaključnu pjesmu Tamo gdje palme cvatu.

Djeca su podsjetila i na bl. Majku Terezu, utemeljiteljicu misionarki Božje ljubavi. Karizmu sv. Franje Asiškog u scenskom prikazu, s poticajem na praštanje i zahvalu Bogu za sva dobročinstva i stvoreno, u lutkarskoj predstavi izvela je glumačka skupina koja djeluje pri crkvi sv. Frane u Zadru, u sklopu pokreta pod nazivom Putevima sv. Frane. Ta glumačka skupina nastupa u vrtićima i školama i potiču djecu na solidarnost i pomaganje drugima, prikupljajući tako donacije za pomoć djeci i ljudima u potrebi. U predvorju župnog centra bili su izloženi i radovi djece sa Smiljevca kojom se pomažu misije. Svaki sudionik je dobio srce s anđelom u školjki na dar. Događaj i susret s misionarima došli su vidjeti i drugi vjernici iz Zadra, u želji da saznaju kako sve u svojoj župi mogu pomoći misije i Djelo svetog djetinjstva.
Brojni smiljevački župljani donijeli su kolače i slastice kojima su posluženi gosti nakon mise. Don Mladen Kačan je nesebično priredio raznoliki slijed večere na kojoj su sudjelovali i apostolski nuncij Alessandro D’Errico i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, što je sudionicima susreta bio još jedan znak podrške i osjećaja blizine za njihovog boravka u Zadru, kad je nastavljena razmjena iskustava u radu za misije. Višesatno druženje obogatio je i nastup klape Kalelarga i pjesme koji su Europljanima predstavili bogatstvo hrvatske klapske tradicijske baštine. Svi su zahvalili i nadbiskupu Puljiću za otvorenost i podršku da se taj događaj održi u Zadarskoj nadbiskupiji kao prvom izlasku održavanja tog susreta izvan Luxemburga gdje se održavao zadnja tri desetljeća.

Ines Grbić