KORIZMENA AKCIJA ZADARSKE NADBISKUPIJE ZA ODJEL NEONATOLOGIJE U ZADRU

UZV aparat Koriz akcija 2016Sredstva ovogodišnje Korizmene akcije Zadarske nadbiskupije namijenjena su za kupnju novog ultrazvuk aparata na Neonatološkom odjelu Opće bolnice Zadar. Time se Nadbiskupija priključuje konkretnoj podršci života novorođenih već od najranije dobi. Tim povodom zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je pismo župama Zadarske nadbiskupije, osnovnim i srednjim školama, vjeroučiteljima, gradovima i općinama u Zadarskoj županiji u kojem ih potiče da se uključe u tu akciju plemenite pomoći za najmlađe živote. Postojeći aparat na Neonatološkom odjelu u Zadru star je dvadeset godina i počeo se kvariti. Sadašnji takav aparat koristi se za ultrazvuk glave djece kod kojih se sumnja na neku anomaliju, kod teških poroda i sl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Sada radimo ultrazvuk glave, a želja nam je i planiramo osposobiti jednu mladu doktoricu da radi i ultrazuvk trbuha, sljedeće godine i ultrazvuk srca. Važno je da aparat bude kod nas u rodilištu, kako bismo odmah učinili ultrazvuk. Sada se ultrazvuk srca i trbuha rade na odjelu pedijatrije u drugoj zgradi naše Opće bolnice i rade ga drugi liječnici” kaže dr. Linda Pavić, voditeljica Odjela za neonatologiju u Općoj bolnici Zadar. Trenutno dva neonatologa, dr. Linda Pavić i dr. Ivica Glavan redovito rade ultrazvuk glave novorođenih u rodilištu. Neka su nedonoščad u inkubatoru, pa je pozitivno kad se ultrazvuk glave može odmah po porodu napraviti djetetu, uz inkubator. Aparat čiju će kupnju pomoći korizmena akcija košta između 200 000 i 300 000 kuna, ovisno o broju sondi. Može imati jednu sondu, za glavu, a kasnije se dodatno, ukoliko ne bude prikupljeno dovoljno sredstava, mogu kupiti i sonde za trbuh i srce. Ovisno o broju sondi, aparat bi se koristio i za ultrazvuk za rađaonu, mogao bi se učiniti pred rađaonom, ističe dr. Pavić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Mi bismo educirali neonatologa da, kad nema kardiologa, pregleda dijete i učini ultrazvuk srca u zgradi našeg rodilišta. To su hitne potrebe koje su od vitalne važnosti za život djeteta. Sada radimo ultrazvuk glave djeci u rodlištu, ali i drugoj djeci do tri mjeseca starosti. Nema čekanja, odmah to učinimo. Nakon trećeg mjeseca starosti djeca se upućuju neuropedijatru na daljnje praćenje” kaže dr. Pavić. Ističe da je odjel neonatologije zadovoljavajuće opskrbljen, imaju dovoljno inkubatora, no ipak je problem njihova starost. Planiraju i kupnju rendgen aparata. Dr. Pavić zahvaljuje nadbiskupiji na pokrenutoj akciji, svim ljudima dobre volje koji će se uključiti u nju te tako pomoći razvoj života novorođenčadi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Korizmena akcija znak je djelotvorne ljubavi koja nas podsjeća na važnost prepoznavanja potreba naših bližnjih i brzu pomoć onima koji nas trebaju. U njoj sudjeluju odrasli, djeca, mladi, župe, škole, ustanove i ljudi dobre volje koji tako pomažu u raznim društvenim potrebama bolnice, dječje vrtiće, škole, obitelji, u domovini i misijama diljem svijeta” piše mons. Puljić u svom dopisu. Župnici će akciju provesti u župi tijekom cijele korizme na način kako odrede, npr. prikupljati kolektu i na pobožnosti križnog puta.

Svi koji žele sudjelovati, prilog mogu dostaviti u župni ured ili uplatiti na žiro-račun nadbiskupije s naznakom: ‘Za uzv aparat na Neonatološkom odjelu Opće bolnice Zadar’: Nadbiskupski ordinarijat Zadar. HR5324070001100041082 Poziv na broj: HR02 00755877 – 536.

U dopisu nadbiskup Puljić podsjeća i na Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini’ koji će se održati od 21. do 28. veljače. Milostinja koja se prikupi na treću korizmenu nedjelju u crkvama nadbiskupije namijenjena je za programe Caritasa BIH i treba je čim prije dostaviti u Ekonomat nadbiskupije s naznakom ‘Kolekta za BiH’. “Tjedan solidarnosti s Crkvom u BiH, pod geslom ‘Budite svi jednodušni, puni suosjećanja i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni.’ (1 Pt 3,8) ima za cilj ne samo materijalnu pomoć, opstanak Hrvata katolika u BiH, napose u dijelovima u kojima su egzistencijalno ugroženi, nego i jačanje međusobne povezanosti na duhovnoj i svakoj drugoj razini između Crkve u Hrvatskoj i BiH. Želim svima plodne korizmene dane i blagoslov od Gospodina” poručuje mons. Puljić. Korizmena akcija Zadarske nadsbikupije održava se više od desetljeća i dosad je pomogla brojne potrebe u nadbiskupiji, ali i Vukovar, Crkvu u BiH te misije u Africi gdje djeluju hrvatske misionarke.

Ines Grbić