NIN: SVETKOVINA VELIKE GOSPE

Nin, Gospa od ZečevaBrojni Gospini štovatelji okupili su se na svetkovinu Uznesenja BDM u subotu 15. kolovoza u marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije u Ninu, gdje se sljedeće godine slavi petsto godina od Marijina ukazanja pastirici Jeleni Grubišić na otočiću Zečevo. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma predvodio je don Božo Barišić, ninski župnik i dekan. „Marija je jedina u punini žena, majka, kraljica – vjerna, nesebična, ponizna. Marija je Žena koja vjeruje u ljubav i ostaje vjerna riječi koju Bog daje njoj i koju ona daje Bogu. Marija je Majka koja svoj život stavlja na raspolaganje i rađa život po kojem smo svi preporođeni. Marija je Kraljica koja ne vlada ničim, službenica je Božja i zagovornica naša“ istaknuo je župnik Barišić, naglasivši kako se u vijencu od dvanaest zvijezda na Marijinoj glavi može promatrati dvanaest žena Izraelove povijesti po kojima je Bog učinio velika djela. „Marija u sebi sadrži puninu kreposti svake od njih. Ona je nova Eva, poslušna Božjoj riječi. Ona je nova Sara, majka ispunjenog obećanja. Marija je nova Rebeka, majka novog Izraela-Crkve. Nova Mirjam, žena liturgije koja pjeva Veliča. Nova Ana, koja u hramu prikazuje Sina. Nova Judita, koja muževnom hrabrošću stoji pod križem. Nova Estera, koja kao kraljica stoji pred kraljem i zagovara za svoj narod. Nova Ruta, vjerna suputnica koja ne odustaje i nagrađena je potomstvom. Nova Tamara, majka nove pravednosti. Nova Bet Šeba, na koju je Kralj neba bacio pogled i rodila je utjelovljenu Mudrost, veću od Salomonove. Nova Hagara, koja pozna strepnju svih naših progona i čvrsto nas privija na majčinske grudi. Nova Debora, proročica po kojoj se ispunjaju proroštva o Mesiji. Ona je putokaz za grijehom izgubljeni raj“ poručio je don Božo, istaknuvši kako je Marija susrela živog Boga, čula njegovu riječ, povjerovala joj i njen je život postao putovanje, hodočašće. „Pustolovina onih koji, kada pristanu biti suradnici u djelu spasenja, mijenjaju svoj život, odlaze iz zavičaja. Marija ustaje i hita u gorje te se pribraja nizu velikih žena Izraelove povijesti i najvećom među ženama u povijesti spasenja“ rekao je don Božo. Mnogi joj hodočaste, a ona je prva hodočasnica vjere, mnogi joj se utječu da zagovara kod Sina, a ona je to prva učinila u Kani.

„Mnogi je pod teretom križa života vape za pomoć, s pravom jer je ona stajala pod križem svog Sina. U njoj vidimo sudbinu učenika njenog Sina, ista je to sudbina. Ona je slika i početak Crkve, dakle, svakog od nas, jer i s nama Isus želi podijeliti radost kraljevanja. Dok se molimo Mariji, učimo se od njenog života biti Božji službenici. Poput nje, budimo Isusovi vjerni učenici“ potaknuo je don Božo. Istaknuo je kako se na Marijino uznesenje slavi Boga Stvoritelja u životu jednog njegovog stvorenja; velikog Boga u životu one koja sebe naziva malenom, neznatnom, poniznom službenicom, a Crkva je časti kao Veliku Gospu, uznesenu tijelom i dušom na nebo. „Kad bi ona pričala o svom životu proživljenom na hodočašću vjere od Nazareta do Gorja, Betlehema, Egipta, Kane, Jeruzalema, Kalvarije, nigdje ne bi bilo spomena o haljini od zlata, mjesecu pod njenim nogama i zvjezdanom vijencu na glavi“ rekao je don Božo, protumačivši simboliku tih odrednica. „Upoznala je trud hoda za Bogom, vjernost je i od Marije tražila žrtvu kao što traži od svih nas. Svoju je zlatnu haljinu tkala na svagdanjoj vjernosti i ljubavi, u žrtvi i tihoj samoći, molitvi, jednostavnosti kućnih poslova kao tolike majke i žene svih vremena. Mjesec pod njenim nogama slika je promjenjivosti koju je Marija pobijedila stamenom vjerom i prianjanjem uz Krista. Vijenac na glavi je potvrda njenog kraljevskog dostojanstva kojeg je  zadobila služenjem, jer služiti Bogu znači kraljevati“ istaknuo je don Božo. Iako je Marija bila obična djevojka, odjevena poput drugih nazaretskih žena, pognuta nad rubljem koje pere ili krpa, užurbana oko ognjišta na kojem ljubav dosjetljivo priprema jelo onima koje voli, bila je posebna, drugačija od svih žena na zemlji, jer je u njen život Svemogući na poseban način zahvatio.

„Prekinuo je Bog sve njene planove i želje, zaručnica Josipova u pripremama za vjenčanje. Nemojmo joj to oduzeti, jer time ćemo umanjiti veličinu njenog Da Svevišnjemu. Marija želi da zastanemo i predahnemo od svojih planova, da od nekih možda i odustanemo i osluhnemo što Bog hoće i daje našem životu“ naglasio je don Božo, dodavši kako je Bog od Marije tražio veliki odgovor, veliku vjeru i ljubav, veliko povjerenje. „Zato je častimo kao Veliku Gospu, jer je čuvši Božji govor pristala biti oruđe u Njegovim rukama“ poručio je ninski župnik. Marija nosi ime velike žene, Mojsijeve sestre Mirjam. „Mirjam je stajala uz Mojsija kad je silinom Božje ruke oslobodio Izrael iz ropstva Egipta. Kao što Mirjam bijaše velika žena Izraelove prošlosti, Marija je velika žena naše sadašnjosti. Ona je stajala uz križ, uz Isusa kad je silinom svoje ljubavi i žrtve oslobodio čovjeka iz ropstva grijeha. Marija je bila prva učenica svog Sina, najuzvišeniji primjer poučljivosti Riječi koja je tijelom postala. Mariju odlikuje spremnost biti ono što Bog hoće, poći tamo gdje Bog šalje, činiti ono što nam On kaže da učinimo“ rekao je don Božo. Protumačio je i poruku Marijine osobe i djelovanja u povezanosti s gradovima gdje je bila. „Marija iz Nazareta nas uči šutnji, osluškivanju Riječi Božje, podsjeća na vrijednost plodne šutnje u kojoj riječ postaje molitvom. Marija iz Betlehema uči prisnosti, blizini. Potiče nas da ne zanemarimo braću u potrebi, da s ljubavlju susrećemo moćne i slabe, jer svima je potreban stisak ruke i osmijeh. Naše vrijeme je ohladilo ljude za bližnjega, a Marija hita pomoći, biti blizu i posvjedočiti ljubav. Marija iz Kane potiče na poslušnost, predanje. Ona kaže slugama ‘Učinite sve što vam Isus kaže’. Marija u Jeruzalemu, na Kalvariji pod križem postaje u punini Majkom Crkve, svakog od nas. S tog mjesta ljubavi i bola uči nas opraštati. Opraštajmo, jer kad god to činimo, u životu se događa spasenje i uskrsnuće“ poručio je ninski župnik Božo Barišić.

Ines Grbić