12. GODIŠNJICA POHODA SV. PAPE IVANA PAVLA II. ZADRU (9. 06. 2003.)

DSC_0792„Mislim da je svaka godišnjica pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj podsjetnik da budemo odgovorni i zahvalni Bogu što nam je i on u danom trenutku pomogao da budemo to što jesmo i što trebamo biti – narod slobode u suverenoj državi, autentični u zajednici europskih naroda, vjerni evanđelju i Božjim vrednotama koje je odjelotvorio naš otkupitelj i spasitelj Isus Krist. Narod vjeran Katoličkoj Crkvi, Petrovoj stolici i apostolskim nasljednicima sv. Petra, čiju je naklonost hrvatski narod u dugoj povijesti osjetio nebrojeno puta, a sv. Ivan Pavao II. u prijelomnim trenucima za hrvatsku državnost iznova potvrdio“ izjavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić povodom spomena na dvanaestu godišnjicu pohoda pape Ivana Pavla II. Zadru.

DSC_0789Na duhovski ponedjeljak i blagdan Marije Majke Crkve 9. lipnja 2003. g., u središtu grada na poluotoku na Forumu koji sada nosi naziv Poljana Ivana Pavla II., a na zgradi Nadbiskupskog doma je ploča sa spomenom tog pohoda, Ivan Pavao II. predvodio je liturgijsko slavlje Šestog časa pred 120 000 hodočasnika. Još 15 000 ljudi pozdravilo je papu uzduž trase kojom je prolazio od Zračne luke u Zemuniku, a uz rivu zadarskog kanala bilo je usidreno 270 brodova i lađa, okićenih hrvatskim i papinskim zastavama.

IMG_6903

139U Zadru je papa govorio o apostolatu laika, žaru Nove evangelizacije i plodnoj avanturi poslanja koja se događa po molitvenom zajedništvu apostola i Majke Marije – ‘žene koja šuti, a glasnogovornica je; služi, a kraljica je’, kako ju je opisao Ivan Pavao II.

IMG_7023Također, toga je dana zadarski nadbiskup Ivan Prenđa proslavio trinaestu godišnjicu svoga biskupskog posvećenja, a tada su se srdačno pozdravili prijatelji Karol Wojtila i zadarski nadbiskup u miru Marijan Oblak, koji se poznaju od vremena Drugog vatikanskog sabora kada su bili u istoj radnoj grupi.

IMG_7083Pohod Zadru je bio osobna odluka zdravstveno već istrošenog pape Ivana Pavla II. koji je to učinio mimo savjetovanja da je za njegovu dob pohod još i Zadru tjelesno opterećujući. Zadar je bio završna postaja pohoda pet hrvatskih gradova na stotom apostolskom putovanju Ivana Pavla II. izvan Hrvatske, a trećem pohodu Hrvatskoj, pod geslom ‘Obitelj – put Crkve i naroda’.

IMG_0550Na odlasku u Zračnoj luci u Zemuniku papa je uputio pozdrav i blagoslov ‘ljubljenom puku hrvatskom’, rekavši: „Poznata mi je tvoja snaga, hrabrost i ufanje. Siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da jednom i ti ugledaš bolji dane“, suosjećajući i izražavajući bliskost s onima koji trpe od posljedica Domovinskog rata.

IMG_0521„Vjerujem da nikad nećemo dovoljno nazahvaljivati Bogu što smo živjeli u vrijeme velikog pape Ivana Pavla II. koji je nekom osobitom naklonošću živio s nama, dijelio naše muke i probleme, zauzimao se za nas i bio u pravom smislu riječi, odvjetnik Hrvatske; odvjetnik naših patnika, odvjetnik u borbi za slobodu. Odvjetnik u svakom pogledu. Toliko nam je značio, da smo ga smatrali svojim i nazivali ga i Hrvatom koji dolazi iz povijesnog područja Bijele Hrvatske. Bio je veliki papa onoga vremena. Učinio je puno, doprinio je da smo danas to što jesmo. Imamo slobodu, u slobodi možemo pjevati, moliti i izgrađivati budućnost. Sad je u našim rukama ono za što se on s nama borio. Ako ne uspijemo, ne možemo kriviti  Ivana Pavla II., nego sami sebe“ rekao je nadbiskup Puljić.

Ines Grbić

IMG_0415

DSC_0751

IMG_7048

IMG_0618

IMG_6998

IMG_7010

IMG_0651

NV090603PAPA01[1]