VEČERNJI LIST, 30. 05. 2015.: Mons. Puljić o događajima na Trgu sv. Marka u Zagrebu

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić komentirao je nemile događaje na Markovu trgu.

1) Kako komentirate događaje na Markovu trgu?

Žalostan sam i tužan što se to dogodilo na povijesnom mjestu gdje se održavaju sastanci  najvažnijih institucija ove Države. Posebice što se to zbiva uoči proslave Dana Gospe od Kamenitih vrata i dana našeg glavnog grada Zagreba. A uz to i uoči obilježavanja dana Sabora.

2) Je li  Crkva  dopustili ulaz braniteljima ili su oni to napravili bez pitanja?

Ne bih znao puni odgovor na to pitanje. Morat ćete to pitati župnika i njegove nadležne u Zagrebačkoj nadbiskupiji kako je došlo do toga da su se branitelji preselili s Trga u crkvu.

3) Podržava  li Crkva prosvjede branitelja?

Pravo prosvjeda je ustavom i zakonima zagarantirano pravo svih građana Republike Hrvatske. Branitelji, koji su najviše zaslužni za slobodu i demokraciju našeg društva, to znaju i u skladu s time i prosvjeduju. U tom vidu Crkva podržava njihove zahtjeve ukoliko su legitimni i opravdani.

4) Trebaju li i branitelji poštovati zakon i prestati  prosvjedovati u 22 sata kada to i zakon nalaže?

Svi građani Republike Hrvatske imaju poštivati izglasane zakone. Branitelji, koji su kako rekoh najzaslužniji za slobodu i demokraciju našeg društva, kao i ustanovu zakonodavnih, upravnih i sudbenih institucija, moraju prednjačiti u poštivanju propisa i zakona. Ta, za to su se borili i živote svoje izložili.

5) Jesu li svećenici pravilno postupili kada su napravili živi zid  između policije i branitelja?

Dobro je što su se svećenici zatekli kao ”tampon zona” između branitelja i redarstvenika pa nije došlo do fizičkog kontakta. To je ublažilo napetost koja je bila vrlo opasna. Učinili su, dakle, uslugu općem dobru, smirivanju situacije i mogućem traženju izlaza.

6) Podržava li  Crkva nekritički branitelje, pa čak i onda kada krše zakon?

Crkva je svjesna velikog uloga koje su svojom borbom dali naši branitelji. Zato ih cijeni, poštuje i podržava. Ne ”nekritički” kako Vi sugerirate, nego u duhu onog poznatog Pavlovog upozorenja mladom Timoteju neka ”bdije, propovijeda, prijeti i opominje; bilo to zgodno ili nezgodno”. To je, uz onu pozitivnu ulogu naviještanja evanđelja, dužnost i zadaća Crkve.

 7) Hoće li i Crkvi štetiti  ovakav izravan angažman u politička pitanja?  

Jasno je kako svaki ”angažman u političkim pitanjima” može štetiti Crkvi, ukoliko se doista ustanovi da je ”po srijedi politika”. U slučaju prosvjeda branitelja, čini se, kako prosvjed nije striktno političko, nego egzistencijalno pitanje njihovih ”ugroženih” i neostvarenih prava. Crkvi je u tom smislu mjesto s onima koji trpe i koji su ugroženi. Papa Franjo bi rekao koji su ”na periferiji”. Žao mi je što se oni tako osjećaju. Treba im pomoći i učiniti sve da se čim prije oslobode takvih slutnja i negativnih primisli.

8) Kako pronaći rješenje?

Sjesti, razgovarati i pregovarati. Ne ”preko nišana, po trgovima i na ulici”, nego u zakonitim institucijama i s legitimnim predstavnicima. Vjernici će sa svojim pastirima popratiti takve susrete molitvom onoj kojoj se u ovom mjesecu svibnju posebice utječemo jer je Majka i zagovornica naša. Dao Bog da stvari čim prije krenu na dobro.

Dražen Ćurić, Večernji list