DEKANATSKI EUHARISTIJSKI KONGRESI U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI

U Godini euharistije u Zadarskoj nadbiskupiji mjesec svibanj u znaku je održavanja dekanatskih euharistijskih kongresa i okupljanja vjernika iz župa trinaest dekanata Zadarske nadbiskupije u sjedištima dekanata. Raspored održavanja dekanatskih euharistijskih kongresa je sljedeći:

– Subota, 2. svibnja

Dekanat Zadar-Zapad – svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru s početkom u 10.30 sati predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije. Propovijeda don Igor Ikić, nadbiskupijski vikar za pastoral.

Dekanat Zadar-Istok svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru s početkom u 10.30 sati predvodi dr. don Ivan Bodrožić, predavač na KBF-u u Zagrebu.

Ražanački dekanat – svečano misno slavlje u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Ražancu s početkom u 11,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Ninski dekanat – svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu s početkom u 10.30 sati predvodi mons. dr. Pavao Kero, nadbiskupijski vikar za kulturu.

Zemunički dekanat – svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji s početkom u 10.30 sati predvodi don Damir Juričin, župnik Poličnika.

– Nedjelja, 3. svibnja

Biogradski dekanat – svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Stošije s početkom u 10.30 sati u Biogradu predvodi mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca.

Paški dekanat svečano misno slavlje u svetištu Gospe od Staroga grada u Pagu s početkom u 18.00 sati predvodi don Zdenko Milić, dekan Paškog dekanata. Propovijeda o. Josip Galić, župnik Kolana. U 17,30 sati don Zoran Topalović u toj će crkvi izlagati o temi ‘Obitelj i euharistija’.

Pašmanski, Ugljanski i Silbanski dekanat svečano misno slavlje u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku s početkom u 10.30 sati predvodi don Mario Soljačić, dekan Ugljanskog dekanata.

– Subota, 9. svibnja

Dugootočki dekanat svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Salima s početkom u 10.30 sati predvodi don Martin Jadreško, dekan Dugootočkog dekanata.

4. Subota, 30. svibnja

Benkovački i Novigradski dekanat – svečano misno slavlje u župnoj crkvi Rođenja BDM u Benkovcu s početkom u 10.30 sati predvodi mons. Nikola Dučkić, župnik Kistanja. Propovijeda fra Ivan Nimac, župnik Kruševa i dekan Novigradskog dekanata. Prigodni predprogram započinje u župnoj crkvi u 9.30 sati.

***

U svim sjedištima dekanata, uz misno slavlje, održat će se i prigodne kateheze o euharistiji, euharistijska molitva krunice, klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom ili procesija s Presvetim kroz sjedišta dekanata.

Godina euharistije u Zadarskoj nadbiskupiji počela je u nedjelju 5. listopada 2014. g. i traje do listopada 2015. godine. Ujedno je završetak trogodišnjeg pastoralnog hoda u Zadarskoj nadbiskupiji koji je počeo proglasom Godine vjere 2012./2013., od strane umirovljenog pape Benedikta XVI. Potom je u Zadarskoj nadbiskupiji slijedila Godina obitelji, 2013./2014., a 2014./2015. je Godina euharistije koja će završiti nadbiskupijskim euharistijskim kongresom u Zadru. Zadnjih godina na taj način dekanatski euharistijski kongresi u Zadarskoj nadbiskupiji održani su 1983. i 2000. u Godini Velikog jubileja kršćanstva.

Godinom euharistije u nadbiskupiji želi se promicati otajstvo euharistije (misa) kao središte kršćanskog života. „Euharistijski Krist nije neki simbol, slika ili relikvija koju se časti, nego živi Bog među ljudima koji nas svojim tijelom liječi i hrani za vječni život. Kad je prvi put pričestio apostole na Posljednjoj večeri, Krist je rekao: ‘Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo. Uzmite i pijte, ovo je krv moja novoga zavjeta koja se za vas prolijeva’. Od tog svetog i svečanog trenutka obnavlja se isto pod svakom svetom misom. Crkva je stoljećima vjerovala i ispovijedala da je euharistija središte i vrhunac kršćanskog života, čuvala je i branila taj dragocjeni dar. Misa je spomen čin Isusove Posljednje večere, u kojoj se na nekrvan način obnavlja Isusova muka, smrt i uskrsnuće. Kroz povijest, mnoge kulture su nestajale, filozofski i politički sustavi su se smjenjivali, a u Crkvi je ostala netaknuta vjera u Kristovu stvarnu prisutnost u euharistiji i vršenje spomen-čina u vjernosti onome što je primila od Gospodina“ poručuje zadarski nadbiskup Želimir Puljić uz poticaj vjernicima da sudjeluju u zajedništvu misnog slavlja i pratećih pobožnosti na svibanjskim dekanatskim euharistijskim kongresima.

Ines Grbić