BDJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA U KATEDRALI SV. STOŠIJE U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERABdjenje za duhovna zvanja u četvrtak 23. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, ususret Nedjelji Dobrog Pastira i 52. svjetskom molitvenom danu za svećenička i redovnička zvanja. Molitveno-meditativni i glazbeni susret koji je završio euharistijskim klanjanjem organiziralo je nadbiskupijsko Povjerenstvo za duhovna zvanja i ministrante s predstojnikom don Stanislav Wielinskim. Crkva moli Dobrog Pastira da pozove mladiće i djevojke biti učiteljima Učitelja. „Dragi svećenici, redovnici, redovnice, i mi trebamo biti zahvalni i radosni za naše: Evo me, Gospodine!’ Treba moliti Gospodara žetve za nova duhovna zvanja, jer je svako duhovno zvanje Božja inicijativa, njegova milost i njegov poziv“ rekao je don Stanislav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Svatko želi otkriti Božji poziv. U život nas je pozvala susretljiva Božja ljubav. On želi da spoznamo ne koliko smo postigli ili pogriješili, nego Bog nas želi baš takve kavi jesmo. Prihvaća nas s darovima i granicama. Uvijek iznova iskusimo kako Božji pogled počiva na nama“ rekao je mons. Puljić. Treba cijeniti svoj poziv i moliti da svatko otkrije svoje poslanje u svijetu. Potaknuvši da otvorimo svoje srce Božjem naumu s nama i da nam osnaži volju kako bismo ga slijedili i služili mu u braći, nadbiskup je pozvao da Duh Sveti pobudi djelitelje svetih otajstava na putu spasenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvjedočili su o. Franjo Kowal iz Družbe Božje riječi Verbita i s. Lucija Bijelić iz Družbe Klanjateljice Krvi Kristove. S. Lucija je zahvalila Bogu na pozivu, svojoj obitelji u kojoj je peto dijete i svima koji su je podržali na tom putu. Studira psihologiju na Sveučilištu u Zadru i u zadnjoj je godini svoje formacije, junioratu. Izrazila je radost zbog ovoljetnog polaganja doživotnih zavjeta. Kao djevojčicu dojmio je uzorni lik fra Zlatka Papca u HKM u Linzu gdje je živjela. Kada je on na susretu ministranata pitao tko želi biti svećenik, i sedmogodišnja Lucija je podignula ruku. Fra Zlatko joj je rekao: ‘Mala, ti ćeš biti časna sestra’. Bila je sretna da će na primjereni način moći ostvariti nasljedovanje duhovnih kreposti kakve je vidjela kod fra Zlatka. Lucijin brat je svećenik dominikanac, pa su na nju djelovale i knjige koje bi donosio kući, osobito životopisi svetaca. U susretu s redovnicama oduševljavala ju je njihova jednostavnost, susretljivost i toplina. Imala je i strah od neizvjesnosti, nepoznatosti i neuspjeha, no shvatila je da svijet ne može ispuniti njeno srce; Boga je htjela živjeti na viši, osobniji način. „Poziv je odluka da ću unatoč kušnjama ustrajati do kraja. Nosi me Božja vjernost. Ako ne mogu biti sigurna u sebe, sigurna sam u Boga“ poručila je s. Lucija rodom iz Orašja. Ohrabrila je sve da se odazovu Božjem pozivu kao radosti koja ne razočarava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO. Franjo je podsjetio na svoju prvu župu u Gani u Africi. „Zajednica pomaže da ostanemo vjerni zvanju i poslanju. No, i ja moram izgrađivati zajednicu, imati otvoreno srce i ruke“ rekao je o. Franjo, istaknuvši da zajednički život nije jednostavan, još kad se živi s braćom drugih kultura i s drugih kontinenata. „Održali su nas Krist i molitva. Duh Sveti je motor istinske djelatnosti“ poručio je o. Franjo. Fra Gabrijel Škibola je pročitao poruku pape Franje za duhovna zvanja, u kojoj se ističe da čuti i prihvatiti Božji poziv znači oslobađajući izlazak prema drugome i sebi, a ispunjava čovjeka radošću i smislom. „Ne bojte se izaći iz sebe i krenuti na put. Lijepo je pustiti da nas iznenadi Božji poziv“ poruka je pape Franje, koji potiče na napuštanje udobnosti i ukočenosti svoga ja. Poziv nije prezir vlastite osobnosti, znači izaći iz svoje zemlje, pa će Bog pokazati put prema drugoj zemlji. „Kršćanski poziv nas decentralizira i pokreće trajno izlaženje iz vlastitog ja, prema pronalaženju samog sebe i otkrivanju Boga, svaki dan živeći iz krsne milosti i Božje naklonosti“ poticaj je pape Franje. Susret su pjesmom animirali katedralni zbor mladih Anastasia, zbor mladih Magnificat iz Bibinja te sjemeništarci.

Ines Grbić