POČELA MOLITVENA AKCIJA ’40 DANA ZA ŽIVOT’ U ZADRU

molitveno bdijenje pred ulazom u rodlilisteMolitvena inicijativa ’40 dana za život’ koja promiče zaštitu života od začeća i potiče žene da odustanu od pobačaja počela je u srijedu 18. veljače ispred ulaza koji vodi prema Odjelima ginekologije i pedijatrije Opće bolnice Zadar. U četrdeset dana korizme ispred tog ulaza svakodnevno će se izmjenjivati članovi te inicijative u molitvi od 9,00 do 15,00 sati. Prvog dana molitve okupili su se članovi udruge Pro vita, Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar i drugi. Susret je počeo molitvom koju je predvodio mons. Ivica Mustać, povjerenik za crkvene pokrete i zajednice Zadarske nadbiskupije. Svaki susret će počimati zajedničkom molitvom, a nastavit će se osobnom molitvom molitelja, u tišini, ili zajedničkom naglas, krunice, križnog puta i slično.

prosvjed„To je odlična ideja za korizmenu odluku, odreći se malo svoga vremena i provesti u molitvi za najslabije. Ne znamo što će se dogoditi nakon naše akcije. Molimo se Bogu i njemu sve prepuštamo. Ukoliko svojom molitvom uspijemo spriječiti i jednu majku da prekine trudnoću, akcija neće biti uzaludna jer je to život više. Smatramo da nema niti jedne situacije koja bi opravdala prekid života. Iako, razumijemo da postoje teške i komplicirane situacije u životu koje je teško i zamisliti, ukoliko ih sami niste doživjeli. No, smatramo da dijete nije zaslužilo da zbog postupaka drugih ljudi bude ubijeno. Naša je želja da se u Zadru više ne ubijaju djeca, najneviniji dio populacije. Želimo zaštititi najslabije“ rekao je Ivica Jandrić iz organizacijskog tima te akcije u Zadru.

prosvjed-2-659x420U jednogodišnjem djelovanju u Hrvatskoj, ta se svjetska molitvena akcija prvi put ove korizme provodi u Zadru. Svi se mogu priključiti molitvi. U akciji sudjeluju i članovi Neokatekumenskog puta, Frame, Apostoli Krvi Kristove i župljani iz cijele nadbiskupije, u želji da promiču kulturu života na način da mole za nerođenu djecu koja su u opasnosti od ubojstva pobačajem, za žene koje razmišljaju o pobačaju ili su prisiljene izvršiti ga, za rane obitelji, djevojaka i supruga koje su izvršile pobačaj te za osoblje koje obavlja pobačaj. Prema riječima dr. Roberta Karla, zamjenika sanacijske upraviteljice Opće bolnice Zadar, na zadarskoj ginekologiji godišnje se izvrši oko 160 pobačaja. Ljeti je taj broj i veći, u oscilaciji od deset do dvadeset posto od tog prosjeka niz godina. Od dvanaest ginekologa u Općoj bolnici Zadar, devet ih se pozvalo na priziv savjesti i ne obavlja pobačaj.

Ines Grbić