MOLITVENA INICIJATIVA ’40 DANA ZA ŽIVOT’ POČINJE DJELOVATI I U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPro-life inicijativa za spas nerođenih života ’40 dana za život’ predstavljena je u ponedjeljak 9. veljače u dvorani Sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Na susretu su sudjelovali predstavnici crkvenih pokreta i udruga iz Zadarske nadbiskupije s nadbiskupijskim povjerenikom za pokrete mons. Ivanom Mustaćem. U godinu dana kako je ta svjetska inicijativa počela djelovati u Hrvatskoj, treća nacionalna kampanja ’40 dana za života’ u Hrvatskoj održava se od 18. veljače do 29. ožujka, od Čiste srijede do Cvjetnice, u devet gradova: Zagreb, Osijek, Vinkovci, Vukovar, Šibenik, Pula, Rijeka, Split, a sad je i Zadar u nizu hrvatskih gradova koji se pridružuje toj korizmenoj akciji. Uz poticaj ‘I ti možeš spasiti život tamo gdje živiš’, u Zadru će se u navedenom razdoblju ispred Opće bolnice moliti svaki dan po šest sati dnevno, s najmanje dva molitelja po satu, uz tzv. voditelja smjene. Moli se za nerođene živote da ne budu pobačeni, za obraćenje medicinskog osoblja, predstavnika vlasti da shvate vrijednost života i njegove zaštite, kao i samih pro-life aktivista. Moli se u tišini ili naglas, svaki dan na određenu nakanu, uz citat iz Svetog Pisma i razmatranje; može se moliti krunica, Križni put. Maja Devaj, nacionalna koordiantorica te inicijative, predstavila je djelovanje u Hrvatskoj i svijetu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Najviše života se ne gubi u ratu, bolesti, siromaštvu, gladi, nego pobačajem. U svijetu se godišnje učini 42 milijuna pobačaja, u Hrvatskoj godišnje oko deset tisuća, a taj broj je i veći uz ilegalne pobačaje. Sudionici te inicijative živo mogu osjetiti Božju prisutnost. Želimo molitvom donijeti Isusa tamo gdje je patnja, na mjesta gdje se djeca rađaju, ali i ubijaju“ rekla je Devaj, istaknuvši da se inicijativa sastoji od tri dijela: molitve i posta, miroljubivog bdjenja i osvješćivanja lokalne zajednice. Potaknula je prisutne da sudjelovanje u toj inicijativi promatraju i kao svoju korizmenu odluku od koje će mnogi imati velike duhovne i životne koristi. To je najveća svjetska ekumenska pro-life molitvena inicijativa koja se oslanja na biblijsku činjenicu 40-dnevne molitve i posta, pa se nasljedovanjem toga ne može pogriješiti. Plod inicijative je i da se u javnosti više govori o zlu pobačaja i do žena dolazi više informacija o mogućnostima kako joj pomoći. U Hrvatskoj su na raspolaganju udruge Betlehem i Djetešce na sunašce. Najčešće je tim ljudima potrebna blaga riječ, razumijevanje i informacija da postoje udruge i zajednice koje ženi i djetetu pružaju potrebnu pomoć, rekla je Devaj. Plod jednogodišnjeg djelovanja u Hrvatskoj te inicijative koja okuplja dvije tisuće molitelja je šest spašenih života, smanjenje pobačaja u KBC Osijek i KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU deset godina djelovanja te inicijative u svijetu, koja je počela 2004. g. u Texasu, spašeno je 9 699 života od pobačaja, 107 djelatnika u klinikama za pobačaj dalo je otkaz, prestalo je raditi 59 klinika za pobačaj, održano je 3 336 nacionalnih kampanja. Inicijativa djeluje u približno šest stotina gradova u 24 države svijeta. Devaj je istaknula da volonterima inicijative postaju i žene koje su učinile pobačaj pa su uvidjele njegovo zlo, ili pak one koje su htjele pobaciti, ali su se ipak odlučile na život. Odgovorni u Organizacijskom timu inicijative ’40 dana za život’ u Zadru su Kristina Barić, Laura Mihanović, Štefica Paripović, Ivica Jandrić, Ivana Vinac, Josipa Razlog i Ana Marija Matak.

Ines Grbić