LITERARNO – LIKOVNA IZLOŽBA „PAPA U SRCU“ ZADARSKIH OSMOŠKOLACA I SREDNJOŠKOLACA

PB284564Bogato literarno-likovno stvaralaštvo o Ivanu Pavlu II. povezalo je sve zadarske školarce, a plod toga rada je likovno-literarna priredba ‘Papa u srcu’ održana u četvrtak 28. studenog u Osnovnoj školi ‘Petar Preradović’ u Zadru. Na njoj su predstavljeni izabrani radovi o papi Ivanu Pavlu II. iz devetnaest osnovnih i šest srednjih zadarskih škola, pod vodstvomkoordinatoricetog projekta s. Viktorije Gadža. Radovi prikazuju veliku maštovitost i talentiranost učenika koji su ljubav prema Ivanu Pavlu II. iskazivali na najdomišljatije načine: npr., kako u košarkaškom Zadru na igralištu dvorane baca loptu prema košu, uz autentični prikaz tribina, ili je pak njegov lik usred zemljopisnog oblika Hrvatske izrađenog od morskih kamenčića. Na dopis Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije osnovnim i srednjim školama Zadarske županije da se učenici u školskim i izvanškolskim aktivnostima likovno i literarno izraze o Ivanu Pavlu II. povodom desete obljetnice njegova pohoda Zadru, između 450 likovnih i stotinu literarnih radova Prosudbena povjerenstva odabrala su četrdesetak radova u raznim tehnikama izloženih na priredbi, uz recitacije nagrađenih stihova i tekstova. Radovi opisuju i prikazuju Ivana Pavla II. kao brižnog pastira svoga stada, molitelja, pjesnika, čovjeka dijaloga, neumornog navjestitelja Evanđelja, ljubitelja hrvatske zemlje i naroda.

Matea Kaleb je napisala: „Sjećam se dana kad sam pitala mamu tko je papa? Odgovor je bio čudan, za mene neshvatljiv. Mama mi je rekla: ‘Papa je ljubav’. Kao djetetu, ljubav je za mene imala širi smisao: ljubav prema mami, sestri, igrački, prijatelju, Stvoritelju. Nedugo zatim u kući se vodila priča kako papa dolazi u Zadar. Proletjelo mi je umom više puta: kako ljubav može doći u Zadar? Toga dana papa je dobio novo ime: Ivan Pavao II. Došao je taj dan, 9. lipnja 2003. g. Zapanjeno sam promatrala njegovo milo lice i slušala njegove nježne riječi. Shvatila sam da mama nije lagala. Pa on je doista utjelovljenje same ljubavi“.

Osmoškolci nagrađeni za likovni rad o papi su: Anna Tesla (3.r.) iz Starigrada-Paklenice, škole koja se velikim brojem radova osobito uključila u projekt stvaranja djela o papi te su zato dobili posebno priznanje. Drugonagrađena je Lorena Knežević (5.a) iz Posedarja a trećenagrađena Iva Zekić (8.d) iz Bartula Kašića Zadar. Nagrađeni literarni radovi učenika osnovnih škola su: Zadru za dar, Martin Kranjčec (8.b) Krune Krstića Zadar, drugo mjesto osvojila je Anđela Škara (4.r.) iz Škabrnje za pjesmu Ivane Pavle II. a trećenagrađeni su Roko Marčina (5.c) iz Bartula Kašića za pjesmu Ivan Pavao II. i Nicole Šimunić (8.b) iz Bibinja za pjesmu Sva tvoja, Marijo. Nagrađeni likovni radovi srednjoškolaca su Lorena Bubičić iz Medicinske škole (2.r.), drugonagrađena je Josipa Knežević (4.a) iz Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar a treće mjesto osvojila je Katarina Nakić (2.b) iz gimnazije Jurja Barakovića. Nagrađeni tekstovi srednjoškolaca naslovljeni ‘Papa u srcu’ su: prvo mjesto Klara Kalcina (4.a) iz Klasične gimnazije Ivan Pavao II., druga je Petra Zrilić (3.r) iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac a treća Matea Kaleb (1.a) iz Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

„Nema ljepše nego kad dijete kaže svom ocu i majci ‘Hvala vam’. Naš Sveti Otac Ivan Pavao II. zaistaje zaslužio ime otac. Ta lijepa priredba je znak zahvalnosti prema ocu“ rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitavši svima na sudjelovanju i marljivom radu. Uz domaćina ravnatelja škole Milu Marasovića, događaj su pohodili ravnatelji škola i učenici, a u programu su sudjelovali zbor i plesna skupina OŠ Petra Preradovića, Tea Laszowski na violini i recitatori, maturanti Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Ana Tesla iz Starigradaje rekla: „Nacrtala sam papu u bijeloj haljini pred puno ljudi. Zato što sam ga htjelanacrtati od srca. Papa je duboko u mom srcu i želim ga otkriti. To znači da ću pomagati drugima i da ću biti dobra prema svima kao prema papi“. Povjerenstvo za likovne radove činili su profesori Anđela Ćurković Petković, Mateo Kaćunić, Jelena Marasović Štefančić i Jelena Mičić, a za literarne radove Anđela Ćurković Petković, Elvira Katić i Meri Popović.

Ines Grbić