PRVI NACIONALNI STUDIJSKI DAN DJELATNIKA U PASTORALU BRAKA I OBITELJI – OTVORENJE

„Čini se da se pretkazuje velika duhovna borba u sljedećim godinama. Ne smijemo se bojati ni biti zahvaćeni malodušjem. Obitelj je Božja institucija i izdržala je kroz sva tisućljeća do danas. Mora nam samo biti žao naroda koji podliježe lažima i propada“ poručio je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, krčki biskup Valter Župan, u svom govoru kojim je otvorio Prvi nacionalni studijski dan za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji u petak 19. travnja u samostanu Školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru. Susret je okupio dvjesto sudionika, među kojima brojne obitelji s djecom, iz cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore i Mađarske. Mons. Župan je izrazio radost što su se konačno uspjela institucionalizirati događanja takve vrste na planu HBK u pastoralu obitelji. Hrvatski biskupi su na svom zasjedanju prihvatili prijedlog da se jedne godine održi studijski dan, sljedeće godine nad/biskupijski susret, a treće godine nacionalni obiteljski susret. Tako bi se ciklički održavali ti susreti. Svrha studijskog dana je povećati i produbiti poznavanje crkvenog učiteljstva i dostignuća znanosti koji tretiraju složenu obiteljsku tematiku te doći do što boljeg poznavanja sakramenta ženidbe. Također, kroz susrete, razmjenu mišljenja i iskustava, steći nova saznanja i biti sposoban prenijeti ih drugima. „Mislim da su i oni najsporiji u shvaćanju počeli uviđati da je krenula kolosalna medijska, ideološka, politička i zakonodavna kampanja koja nema premca u povijesti i to na planetarnom planu; da se ono što nije normalno prihvati kao normalno, ono što se protivi prirodnom redu stvari proglasi apsolutno prirodnim i naravnim, ono što je potpuno strano ljudskoj fiziologiji da bude smatrano kao urođeno našem fiziološkom ustrojstvu“ upozorio je biskup Župan. To izopačenje prirodnog reda protivi se i crkvenom nauku.

 Mons. Župan je podsjetio kako su tršćanskom biskupu mons. Crepaldiju nasilnici onemogućili izlazak iz kuće zato što je jasno progovorio o spolnosti. Mediji su napali i splitsku liječnicu Katarinu Dvornik koja zbog svoje savjesti nije htjela neodgovornoj djevojci dati abortivnu pilulu.“Njoj izražavam svoju podršku i čestitam na hrabroj odluci. To su ozbiljna upozorenja da će katolici biti progonjeni ne budu li se bezuvjetno poistovjetili s mentalitetom homoseksualaca. U tijeku je ozakonjenje tzv. istospolnih brakova u svijetu. Priznati takve zajednice znači prihvatiti ideologiju koja ocjenjuje kao čin diskriminacije svaku distinkciju, razlikovanje između homoseksualnosti i heteroseksualnosti“ upozorio je biskup Župan. Podsjetio je na navod povjesničarke Marte Sordi kako je ženidba i kod Rimljana, koji su bili poznati po svom raskalašenom životu, npr. pjesnik Ovidije je zbog svog krajnjeg nemorala bio prognan iz Rima, uvijek bila monogamna i uvijek između jednog muškarca i jedne žene. I cara Nerona, kad se dva puta upustio u istospolnu zajednicu, Tacit, Svetonije i Cassius oštro su kritizirali. „Obitelj koja je spremna svjesno i inteligentno čvrstoćom vjere zastupati i živjeti po nepovredivim prirodnim Božjim zakonima ostaje najčvršći temelj morala i budućnosti naroda. Zato je htino i neophodno potrebno raditi na intelektualnom i duhovnom osvješćivanju obitelji i mladih. Nije se dovoljno učinilo na tom planu u zadnjih šest mjeseci kroz koje se uvodi i četvrti modul zdravstvenog odgoja“ rekao je biskup Župan, istaknuvši da je cilj studijskih dana potaknuti studiozni pristup obiteljskoj i bračnoj tematici.

 Prigodnu riječ uputio je i domaćin, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. „Studijski dan bi trebao postati naša zajednička briga u određenim fazama. To što se tu govori treba postati glavnim zadatkom obrade po biskupijama sljedeće godine, pa treće godine nacionalni susret obitelji. Takvim radom želimo doprinijeti da se čuje istina o obitelji, da je zastupamo i da se za nju borimo. Ne samo istina o čovjeku, nego i istina o obitelji“ istaknuo je mons. Puljić, dodavši da povijest čovjeka i ljudskog spasenja ide preko obitelji koja je u središtu Božje pozornosti. „Na vjenčanju se po božanskoj uredbi rađa ustanova čvrstog zajedništva, zajednica koja postaje intimnom zajednicom života i ljubavi. Obitelj treba biti u središtu posebne društvene i crkvene skrbi. Brak postaje zvanje u kojem mladenci dobivaju zadatke, doživotno obećanje vjernosti, ljubavi i poštovanja. Kao što je nekad Bog savezom ljubavi i vjernosti prišao svom narodu, tako u činu vjenčanja, Spasitelj i zaručnik Crkve, Isus Krist, dolazi ususret kršćanskim supruzima i obnavlja prvotni naum zapisan na prvim stranicama Biblije koje je Stvoritelj upisao u srca muža i žene“ rekao je mons. Puljić. Unatoč iskušenjima i poteškoćama kojima smo izloženi, sakrament ženidbe istodobno je poziv i zapovijed – ostati zauvijek vjeran jedno drugome i poslušan volji Gospodnjoj, poručio je nadbiskup. Osnovna potka obiteljskog života je ljubav, a prate je kreposti poštovanja, povjerenja, žrtve i zahvalnosti. „Stvaranje zajednice osoba je zadatak pred kojim se nalazi svaka obitelj. Ona je i milosno stanje za koje se valja Bogu moliti te isprositi zagovor, zaštitu i  blagoslov svete obitelji. Isus je podijelio brige i ljudske radosti time što je došao, utjelovio se i postao članom ljudske obitelji. On će blagosloviti svaku obitelj ako bude vjerna, gorljiva u ljubavi i postojana u molitvi“ zaključio je nadbiskup Puljić.

 Ines Grbić