BDJENJE ZA DUHOVNA ZVANJA U KATEDRALI SV. STOŠIJE U ZADRU

Molitveno bdjenje za duhovna zvanja uoči Nedjelje Dobrog Pastira održano je se u subotu 20. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru. U pozdravnoj riječi zadarski nadbiskup Želimir Puljić potaknuo je na molitvu za zvanja rekavši da nam je Isus Krist ostavio trajnu zadaću i dužnost molitve za zvanja, tragom i svoje riječi: Žetva je velika, ali je radnika malo. Klanjanje je predvodio don Roland Jelić, prefekt Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ a svjedočanstvo su izrekli s. Dijana Mlinarić iz samostana karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Bibinjama te don Čedomil Šupraha, rektor sjemeništa ‘Zmajević’.

„Bog je polako mijenjao moju nutrinu. U tom hodu nije bilo lako sve shvatiti, odustati od sigurnosti koju nudi svijet. Volim druženje, raditi za spas duša, gorljivost i apostolat, ali smisao svega mi je u molitvi, u zajedništvu s Kristom. Crkvu doživljavam kao dom i školu molitve. Ljubim Crkvu koja je lijepa i ranjena, kao što je to i svaki pojedinac“ rekla je s. Dijana koja je u samostanu šest godina, ima još dvije godine do zavjeta.

Ususret svom zlatnom jubileju svećeništva, don Čedomil je rekao kako je prije 50 godina bilo zaređeno njih 12 svećenika. „Izvana su bili teški trenuci za Crkvu, no iznutra je bilo lijepo. Živjelo se liturgijski, živjeli smo u iščekivanju novoga. Drugi Vatikanski koncila je počeo 1962. g., a mi smo zaređeni 1963. g. Imali smo prve novine, počeo je izlaziti Glas s Koncila“ rekao je don Čedomil, istaknuvši kako je narod bio uz svećenike, rado dočekani u župama. U pastoral su ih dodatno uvukle velike crkvene proslave, poput 1300 godina pokrštenja Hrvata. „Narod se i po tome vezao uz svoju Crkvu. Čovjek treba računati sa žrtvom, poniznošću, molitvom svog naroda. Bog u svako vrijeme izabere vođe Crkve, da odgovaraju baš za to vrijeme. Bog vodi našu osobnu povijest, povijest naroda i svjetsku povijest. I traži od nas suradnju. Bog će uvijek biti na strani svog naroda. Nosit će nas i odgovor naših vjernika, kad vidiš da te narod treba“ rekao je don Čedomil. Toga su dana sjemenište ‘Zmajević’, Povjerenstvo za duhovna zvanja i ministrante i Vijeće za posvećeni život Zadarske nadbiskupije organizirali susret za mladiće uz Svjetski molitveni dan za svećenička i redovnička zvanja. Uz molitvu u kapeli Sjemeništa, mladići iz župa nadbiskupije su pohodili sjemenište i upoznali se s načinom života u njemu susretom sa sjemeništarcima i odgojiteljima.

 Ines Grbić